Geld en Werk

Erven Lubbers bouwen Breesaap om tot duurzame investeerder

23 februari 2018 06:05 Aangepast: 02 mei 2019 16:22
Ruud Lubbers was een enthousiast voorstander van elektrisch rijden. Beeld © ANP

Investeringsbedrijf Breesaap van de erven Ruud Lubbers wordt verder omgebouwd tot duurzame investeerder. Dat blijkt uit de meest recente jaarrekening van het Rotterdamse bedrijf.

Breesaap (genoemd naar een gebied bij IJmuiden waar zijn opa vandaan komt) is het bedrijf waarin het vermogen van de vorige week overleden ex-premier is ondergebracht. De vennootschap kent een eigen vermogen van ruim 78 miljoen euro.

De investeringsmaatschappij bezit onder meer een belang van ruim 50 procent in het staalconstructiebedrijf Hollandia in Krimpen aan den IJssel, dat sinds 1955 in handen van de familie is. Hollandia, onder meer bekend van betrokkenheid bij reuzenrad London Eye, telt zo'n 450 werknemers en 125 miljoen euro omzet.

Nu al duurzaam

Daarnaast bezit Breesaap nu al een verzameling belangen in duurzame bedrijven. In de eerste plaats participeert de investeringsmaatschappij van de familie in Fastned, dat onder leiding van zoon Bart een netwerk bouwt van oplaadstations voor elektrische auto's. Ook bezit het een belang in Green Link, dat onder leiding van zoon Paul zonne-energieparken in Spanje exploiteert.

Uit het verslag blijkt Breesaap verder belangen te bezitten in Qwic, een producent van elektrische fietsen, ECE Cars, dat auto’s ombouwt naar elektrisch en Transitions Now, dat onder meer participeert in ViriCiti. Dat bedrijf heeft een systeem ontwikkeld waarmee elektrische bussen en vrachtwagens optimaal kunnen rijden. Ook investeert Breesaap in duurzaam vastgoed en Triodos Bank.

Strategiewijziging

De meest recente jaarrekening over 2015, die afgelopen zomer werd gedeponeerd, vermeldt een strategiewijziging. Breesaap wordt verder omgebouwd tot 'duurzaamheidsonderneming', met Lubbers' kinderen Paul, Bart en Heleen ieder als een derde aandeelhouder.

Nieuwe investeringen moeten duurzaam zijn, aldus het verslag. Maar ook bestaande belangen worden tegen het licht gehouden. "Belangen die minder passen in de criteria duurzaamheid en betrokkenheid worden geleidelijk afgebouwd." (Lees verder onder foto)

 

Miniatuurvoorbeeld

Belang Hollandia mogelijk verkocht

Het is de vraag of het belang in Hollandia past in die criteria. Het Zuid-Hollandse staalbedrijf is een mooie onderneming, maar niet per sé duurzaam. Het bouwt stalen bruggen, constructies voor gebouwen en installaties voor de olie-, gas- en petrochemische industrie. Een bescheiden deel van de omzet boekt Hollandia met de bouw van onderdelen voor windparken op zee.

Bovendien zijn de kinderen van Ruud Lubbers en hun partners allang niet meer nauw bij het staalbedrijf betrokken. Hollandia wordt sinds 2007 geleid door neef Steven Lubbers, een broer van Ruuds broer Rob. Ruuds zoon Paul, die in het Spaanse Sevilla woont en zich vooral bezig houd met duurzame energie, is nog wel commissaris bij Hollandia.

Directeur Bart Lubbers van Breesaap en directeur Steven Lubbers van Hollandia waren onbereikbaar voor een toelichting.

 

Miniatuurvoorbeeld
Hollandia is een mooie onderneming, maar niet per sé duurzaam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore