Geld en Werk

Jeroen wil juist nu meester worden: 'Les geven is belangrijker dan hoog salaris'

14 februari 2018 17:00 Aangepast: 14 februari 2018 18:47
Leraren in het basisonderwijs in het noorden voeren vandaag actie. Jeroen kiest nu juist voor een baan in het onderwijs. Beeld © ANP

Uit onvrede over de werkdruk en het salaris staken vandaag in Groningen, Friesland en Drenthe leraren in het basisonderwijs. Toch is er een grote stijging van aanmeldingen bij de pabo's, ook van zij-instromers zoals Jeroen Remerie. "Ik vind het minder relevant wat ik verdien, het gaat om wat ik doe."

De open dagen op de pabo's zijn heel populair, ook zijn er veel aanmeldingen, meldt de Volkskrant. Ook de hogescholen in de noordelijke provincies merken dat er meer animo is voor de pabo, blijkt uit een kleine rondgang van RTL Nieuws. De 43-jarige Jeroen volgt zijn opleiding bij de Hanzehogeschool in Groningen. Hij was 14 jaar lang hr-adviseur, daarna is hij als zelfstandige begonnen. Via een van zijn opdrachten kwam hij in aanraking met het onderwijs. 

'Weg achter de computer'

Jeroen combineert nu zijn opleiding met zijn werk, als hij in 2019 klaar is gaat hij lesgeven. "Ik wil naast mijn huidige werk voor de klas staan, misschien wel fulltime", zegt Jeroen.

Hij vindt het vooruitzicht fijn om geen kantoorbaan te hebben. "Ik ben achter de computer weg. Verder ben ik heel erg met ontwikkeling bezig. Ik houd er van om dat te zien. Als je merkt dat kinderen echt aan het leren zijn, is dat heel bevredigend. Ook vind ik het aantrekkelijk dat je veel ruimte hebt om de lessen zelf vorm te geven."

'Ze verbloemen niks'

Verder vindt Jeroen het leuk dat je aan de leerlingen meteen merkt of hij het goed doet of niet. "Ze geven direct feedback, ze verbloemen niks. Als iets niet goed gaat, hoor je dat meteen. Maar omgekeerd merk je dat ook direct. Heel uitdagend."

Momenteel loopt Jeroen één dag per week stage. Hij vindt het leuk om het vak te leren. "Je moet echt werken voor de klas, je moet vaardigheden leren."

'Makkelijk praten'

Jeroens toekomstige collega's hebben vandaag het werk neergelegd. Ze voeren actie tegen de hoge werkdruk in het onderwijs. "Ik heb zelf nog geen conclusie getrokken. Voor mijn gevoel verschilt de werkdruk nogal per school. De druk zit 'm vooral in de registratie en dat gebeurt niet overal op dezelfde manier. Dat maakt veel uit."

"Wat ik tot nu toe zie, op de plek waar ik stage loop, vind ik het meevallen. Aan de andere kant merk je wel dat de klassen groot zijn. Dat kost veel energie. En het is makkelijk praten voor iemand die dit één dag in de week doet. Het is een ander verhaal als je dit fulltime doet."

'Dacht dat het een meisjesschool was'

Dat het basisonderwijs niet zo goed betaalt, neemt Jeroen voor lief. "Dat is echt een keuze. Ik vind het minder relevant wat ik verdien, het gaat meer om wat ik doe." Wel was de relatief lage status van het vak een drempel.

Jeroen dacht er na zijn middelbare school niet over na om voor de klas te gaan staan. "Ik had andere ambities. Ik dacht dat de pabo een meisjesschool was. Dat beeld heb ik opzij moeten zetten. Nu merk ik in de praktijk dat dat helemaal niet klopt. Het is geen 'knutselschool', er is veel diepgang."

Dagboek van een juf: Annette laat zien hoe hoog de werkdruk is

Eerder liet lerares Annette zien hoe voor haar een gemiddelde week eruit ziet.

Meer op rtlnieuws.nl:
Scholen jagen op pabo-studenten

`