Geld en Werk

Akkoord Wereldwinkels moet cadeaubonnen weer geldig maken

14 februari 2018 12:59 Aangepast: 14 februari 2018 15:28

Heb je nog een cadeaubon van de Wereldwinkel in een la liggen, waarvan je dacht dat die waardeloos was? Gooi hem niet weg, want gisteren sloten de Wereldwinkels een akkoord dat de cadeaubonnen weer bruikbaar moet maken.

Vorig jaar zomer moest de stichting die de cadeaubonnen voor een groot deel van de Wereldwinkels uitgeeft, als gevolg van financiële problemen uitstel van betaling aanvragen. Daardoor konden klanten hun bonnen niet meer inleveren bij de winkels.

Akkoord

Als de rechter het akkoord dat de aangesloten Wereldwinkels gisteren sloten goedkeurt, worden de cadeaubonnen weer geldig. Klanten kunnen de bonnen dan weer gebruiken in de winkels. Zij kunnen de ingeleverde bonnen dan weliswaar niet verzilveren voor geld, maar wel gebruiken bij de inkoop van nieuwe artikelen bij een aantal groothandels in fairtradeproducten.

Het akkoord is al sinds november op handen, maar uiteindelijk duurde het nog bijna drie maanden voordat het helemaal rond was. Bestuurslid Simon Zuidema van de Wereldwinkel Heemskerk zegt 'ontzettend opgelucht' te zijn. "Vanuit het perspectief van de klanten is dit geweldig, omdat zij niets van de financiële problemen zullen merken."

Verlies voor winkels 

Zuidema tekent wel aan dat het voor de Wereldwinkels maar een gedeeltelijke oplossing is. "De cadeaubonnen die vorig jaar bij de stichting waren ingeleverd, vallen namelijk onder de surseance. Dat geld is dus grotendeels kwijt." Dat gaat om bijna 400.000 euro.

Ook erkent hij dat het lang kan duren voordat de Wereldwinkels hun cadeaubonnen kunnen wegwerken. Bij de inkoop van nieuwe voorraad mag namelijk maximaal 20 procent met de bonnen worden betaald. "Maar dat is een kwestie van tijd", zegt de wereldwinkelier.

De problemen met de cadeaubonnen komen bovenop de teruglopende omzetten en het gebrek aan nieuwe vrijwilligers, waarmee veel Wereldwinkels kampen. Afgelopen jaren liep het aantal winkels daardoor snel terug.

Scheur in de broek

Het reddingsplan kost ook de groothandels geld, omdat zij in feite een korting van 20 procent op de verkoop geven. Andere schuldeisers van de stichting, waaronder ontwikkelingsorganisatie ICCO, lopen eveneens een scheur in de broek op. Zij moeten een deel van hun leningen afschrijven.

Bestuurder Michèl Evers van de cadeaubonnenstichting is tevreden over de aanstaande oplossing. "De rechter moet op 27 februari nog akkoord gaan met het advies van de rechter-commissaris, maar de vooruitzichten zijn goed. Hiermee bewijzen we de sector een grote dienst. Er zijn voor consumenten geen belemmeringen meer om naar de Wereldwinkel te gaan. Dat is ook goed nieuws voor de producenten in de ontwikkelingslanden, waarvoor we het tenslotte allemaal doen."

`