Geld en Werk

Top ASR krijgt loonsverhoging tot 67,5 procent

14 februari 2018 10:56 Aangepast: 09 april 2019 09:41
Jos Baeten. Beeld © ANP

De directie van verzekeraar ASR krijgt de komende twee jaar een bijzonder forse loonsverhoging. Vier topmensen gaan er tonnen op vooruit. Het gewone personeel krijgt er dit jaar 2 procent bij.

ASR werd in 2008 genationaliseerd als onderdeel van het Fortis-concern dat op omvallen stond. Omdat de verzekeraar met belastinggeld gered moest worden, mochten de salarissen van de top sinds 2011 niet verhoogd worden.

De lonen van het gewone personeel stegen in die periode wel gewoon, maar lang niet zo hard als die van het management nu. Sinds 2011 gingen werknemers van de verzekeraar er 14,75 procent op vooruit, laat een woordvoerder weren. Aanzienlijk minder dus dan de tientallen procenten die de directieleden er bovenop krijgen.

67,5 procent loonsverhoging

In september vorig jaar verkocht de staat de laatste aandelen ASR en de verzekeraar laat er dan ook geen gras over groeien. Ceo Jos Baeten ziet zijn salaris tot 2020 stijgen van 529.000 naar 740.000 euro: een stijging van 40 procent.

Maar ook cfo Chris Figee en coo's Karin Bergstein en Michel Verwoest mogen niet klagen over hun nieuwe arbeidsvoorwaarden. Figee ziet zijn beloning stijgen met 67,5 procent naar 670.000 euro.

Bergstein en Verwoest krijgen er 62,5 procent bij en verdienen vanaf 2020 650.000 euro per jaar.

Aandelen aanschaffen

Toch vindt de verzekeraar de loonsverhoging gerechtvaardigd, gezien de salarissen bij vergelijkbare bedrijven. De nieuwe beloningen liggen nog onder het gemiddelde, schrijft ASR. Daarbij is gekeken naar Nederlandse verzekeraars en andere Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Wel is er afgesproken dat de top ook een gebaar van goede wil en vertrouwen in het bedrijf moet maken. De directie gaat jaarlijks aandelen in het bedrijf kopen. Het is de bedoeling dat Baeten 'na verloop van tijd' minimaal 50 procent van een jaarsalaris aan ASR aandelen bezit.

De andere bestuurders worden geacht uiteindelijk een kwart jaarsalaris in aandelen van de verzekeraar te stoppen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van