Ga naar de inhoud
Geld en Werk

WOZ-waardeloket 'een rommeltje', driekwart van de gegevens ontbreekt

Minister Plasterk check het WOZ-waardeloket met een iPad. Beeld © ANP

Het schiet maar niet op met het WOZ-waardeloket waarop je de WOZ-waarde van alle woningen in Nederland kan zien. Volgens de Vereniging Eigen Huis is driekwart van de gemeenten nog niet terug te vinden op de officiële website. "Onacceptabel."

VEH-directeur Rob Mulder noemt het 'een rommeltje'. Per 1 oktober zouden de gegevens, die gebruikt worden om de hoogte van belastingen als onroerendzakenbelasting en de inkomstenbelasting vast te stellen, van alle woningen in Nederland op een speciale site te vinden moeten zijn.

Van de 390 gemeenten zijn de gegevens van 94 gemeenten terug te vinden. Gemeenten hebben of eigen WOZ-voorzieningen of helemaal niets. "Onacceptabel", vindt Mulder. "Hier is geen excuus voor. Ook gemeenten moeten zich aan de wet houden."

Aanjager

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) laat weten dat voormalig commissaris van de Koning van Overijssel, Geert Jansen, als 'aanjager' bij de resterende gemeenten langsgaat 'opdat ze binnen enkele maanden ook aangesloten zijn'. Vorige maand bleek ook al dat gemeenten treuzelen met het openbaar maken van de gegevens. 

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hadden gemeenten meer tijd moeten krijgen. "Het is een tijdrovend en complex verhaal. Een technisch grote klus waar gemeenten de hulp van specialisten nodig hebben, waarvan er niet veel zijn", zegt woordvoerder Esther Verhoeff.

Tussenoplossing

Zij zegt dat gemeenten die de gegevens nog niet hebben aangeleverd wel een tussenoplossing bieden. "Den Haag stuurt een mail met de gegevens en in Leiden hebben ze een simpele app gemaakt." 

Mulder van VEH is niet te spreken over al die alternatieve platforms. "Het resultaat is een doolhof aan informatiebronnen." 

Het doel van openbare WOZ-waarden is dat mensen de waarde van hun eigen woning beter kunnen controleren. Voor erfgenamen is deze woningwaarde van belang om tot een correcte aanslag erfbelasting te komen. De WOZ-waarde van een huis wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld.