Geld en Werk

Primeur in Nederland: Hollands hanenvlees in de schappen

17 februari 2018 11:59 Aangepast: 01 maart 2018 07:59
Kippenboer Ruud Zanders van Kipster. Beeld © Kipster

Vanaf komende week ligt hanenvlees voor het eerst op grote schaal in de supermarkt. De haanburgers worden gemaakt van het vlees van haantjes die tot dusver direct na de geboorte vergast worden omdat ze geen eieren leggen en te weinig vlees bevatten. Actiegroep WakkerDier is blij met het product.

Het product komt uit de koker van de Limburgse eierproducent Kipster, dat eerder een moderne boerderij voor leghennen opende in Venray.

Net als de eieren die deze boerderij produceert, wordt ook het hanenvlees verkocht bij supermarktketen Lidl. Dat gebeurt onder de naam Hollandse Haanburger, gemaakt van 'het broertje van de legkip'. Deze mannelijke haankuikens worden in Nederland een paar uur nadat ze uit het ei zijn gekomen vergast.

Miniatuurvoorbeeld

De ondernemers achter Kipster: Olivier Wegloop, Maurits Groen, Styn Claessens en Ruud Zanders.

De reden: ze leggen geen eieren, bevatten minder vlees en worden hierdoor als economisch onrendabel beschouwd. Daardoor worden in Nederland elke dag ruim honderdduizend mannelijke eendagskuikens vergast, ruim 40 miljoen dieren per jaar.

Volgens Kipster zijn leghennen meer dan eiermachines die moeten worden ingesteld op maximaal rendement. "We zijn de eerste die dit doen", zegt kippenboer Ruud Zanders van Kipster tegen RTL Z. "Onze doelstelling is om ook de hanen groot te brengen. Want waar eieren zijn, is ook vlees, en dat vlees kun je maar beter een goede bestemming geven."

'Hopen op consument'

Een goede zaak, vindt actiegroep WakkerDier. "We hopen dat de consument de haanburgers omarmt. Want daarmee wordt het vergassen van mannelijke kuikentjes verleden tijd", zegt campagnemedewerker Anne Hilhorst.

Lidl is ieder geval enthousiast. De supermarktketen start maandag met de verkoop van de eerste 30.000 producten door heel Nederland. Zanders: "We hebben voor onze eieren met verschillende supermarkten gesproken en Lidl was het meest enthousiast over onze visie – en werd ook snel concreet. Al is het best spannend of het ook verkocht wordt."

De prijs

Dat zal in grote mate afhangen van de prijs. De pittig gekruide haanburgers gaan per 200 gram 2,49 euro kosten. Dat komt neer op 12,45 euro per kilo. Zanders: "Gewone kipschnitzel, in de volksmond plofkip genoemd, kost ongeveer 7,50 euro per kilo en is dus goedkoper. Maar de prijs van biologische vleeskippen loopt op tot 15 euro per kilo. Dan past zo'n haantje wel tussen, denk ik dan." 

Of er na Lidl snel meer supermarkten volgen, kan de kippenboer nog niet zeggen. "We willen de productie graag opvoeren, maar dat is afhankelijk van de verkoop. Als dat slaagt, willen we het hanenvlees ook gaan verkopen in andere landen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`