Geld en Werk

Leidster die baby achterliet, hoeft crèche geen 34.000 euro te betalen

13 februari 2018 06:00 Aangepast: 27 februari 2018 04:30

Een 19-jarige kinderleidster die een baby achterliet in een afgesloten crèche in Almere is niet verantwoordelijk voor de schade die dat de kinderopvang mogelijk berokkende. Het bedrijf eiste ruim 34.000 euro van haar.

In het voorjaar van 2016 zag de kinderleidster tijdens de sluitingsronde over het hoofd dat er nog één baby in een bedje lag. Zij sloot de crèche vervolgens af, en vertrok. De moeder die de baby een kwartier later ophaalde, trof een gesloten en donker kinderdagverblijf aan. Nadat een andere medewerker was teruggekeerd om de deur te openen, bleek de baby inderdaad nog aanwezig te zijn.

Ontslag op staande voet

Het kinderdagverblijf ontsloeg de kinderleidster op staande voet. Haar poging om het ontslag ongedaan te maken bij de rechter, mislukte. Vervolgens ontstond een conflict omdat het kinderdagverblijf weigerde het resterende salaris van 675 euro uit te betalen.

Daarop sleepte de kinderleidster het bedrijf opnieuw voor de rechter. Tijdens die tweede rechtszaak sloeg het kinderdagverblijf keihard terug, met een eis tot schadevergoeding van ruim 34.000 euro.

Keihard

Volgens het kinderdagverblijf was minstens één potentiële klant als gevolg van het voorval afgehaakt, waardoor een omzetverlies van 32.400 euro zou zijn geleden. Ook wilde het bedrijf extra loonkosten en 1200 euro aan kortingen en cadeaus voor de moeder van de achtergelaten baby in rekening brengen.

"Die tegenclaim kwam tot grote schrik van mijn cliënte", aldus advocaat Yves Vlassenroot. "Als die zou zijn toegewezen, had zij zo de schuldsanering in gekund, terwijl zij nog maar begin van haar carrière staat."

Niet bewust roekeloos

Uit een gisteren openbaar geworden vonnis blijkt dat de rechtbank in Almere eind januari heeft geoordeeld dat de kinderleidster weliswaar ernstig verwijtbaar handelde, maar niet bewust roekeloos was. Daarom is zij niet voor de eventuele schade van de werkgever aansprakelijk.

Het kinderdagverblijf moet de kinderleidster het achterstallige salaris betalen, met een verhoging van 50 procent.

Slapeloze nachten

De rechter vond niet dat de werkneemster voldoende aantoonde dat zij lastiger nieuw werk kon vinden doordat het kinderdagverblijf een bericht over het voorval op Facebook plaatste. De geëiste extra inkomensschade van 1400 euro hoeft de crèche daarom niet te betalen.

De directeur van de kinderopvang zegt niet in hoger beroep te gaan, om de schadevergoeding van 34.000 euro toch te krijgen. "De kans daarop was toch al klein. De eis was meer bedoeld om deze ex-werkneemster een paar slapeloze nachten te bezorgen. Ik heb geen zin om hier nog veel langer mee bezig te zijn. Als ik hiermee definitief van haar verlost ben, is het prima."

`