Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Hoogste groei in 10 jaar voor Nederlandse economie: 3,1 procent

Beeld © ANP

De Nederlandse economie groeide het afgelopen jaar met maar liefst 3,1 procent. Dat is de sterkste groei in tien jaar tijd.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS vanochtend heeft gepubliceerd.

De sterke cijfers zijn het gevolg van meer investeringen, meer uitvoer en meer consumptie. De laatste keer dat het nog beter ging met de economie was is 2007, aan de vooravond van de crisis. Toen steeg het bruto binnenlands product (bbp), alles wat we met elkaar verdienen, met 3,7 procent op jaarbasis.

Investeringen, uitvoer, consumptie

In heel 2017 besteedden consumenten 1,8 procent meer dan een jaar eerder. Dat geld ging vooral naar kleding, woninginrichting en elektrische apparaten. De investeringen, bijvoorbeeld in machines en woningen, namen zelfs met 6 procent toe.

Bij de export waren het vooral machines en chemische producten van Nederlandse makelij die meer werden verkocht dan in eerdere jaren. De uitvoer van goederen en diensten steeg in totaal met 5,5 procent.

Minder dan voorgaande kwartalen

In het vierde kwartaal groeide de economie met 0,8 procent en ten opzichte van een jaar eerder was de groei in de laatste drie maanden van het jaar 2,9 procent. Dat is wel iets minder dan in de voorafgaande kwartalen.

De groei in het laatste kwartaal kwam vooral door export en investeringen. Maar de consumptie van huishoudens nam veel minder hard toe. De industrie en de bouw groeiden dan juist weer harder dan in het voorafgaande kwartaal.

Meer werk

Door de aanhoudende groei zijn stijgt het aantal banen en het aantal werkenden al jaren. In het vierde kwartaal kwamen er 57.000 banen bij en in de afgelopen vier jaar waren dat er zelfs een half miljoen.

Daardoor wordt het stilletjes aan wel lastiger om aan personeel te komen voor werkgevers. Tegenover iedere vacature staan nu nog gemiddeld 1,8 mensen zonder werk die daar wel direct beschikbaar voor zijn.

Groei is goed

In een reactie op de cijfers benadrukte minister Wiebes van Economische Zaken het belang van economische groei en vooral het belang van meer werkgelegenheid. "Een baan is kennis opdoen - kennissen opdoen. Beseffen dat de wereld die we maken ook door jou is gemaakt", aldus Wiebes.

Volgens de bewindsman is economische groei de beste manier om een tweedeling in de samenleving tegen te gaan en is het essentieel voor het slagen van de zogenoemde energietransitie, het omschakelen naar een groene economie. Dat lukt niet als we tegelijkertijd 'de broekriem moeten aantrekken', is de overtuiging van de minister.

Wen er niet aan

Hoewel de cijfers om over naar huis te schrijven zijn, moeten we niet wennen aan dit soort groeipercentages, waarschuwt het ministerie van Economische Zaken.

Door het lage geboortecijfer en de vergrijzing is de groei van het arbeidsaanbod beperkt. Verdere groei van het bbp zal dus vooral moeten komen van meer productiviteit, en die is in Nederland al relatief hoog ten opzichte van andere landen.