Geld en Werk

VVD wil witwassende bankiers veel harder aanpakken

21 februari 2018 06:25 Aangepast: 21 februari 2018 07:08
Beeld © iStock

De VVD vindt dat het witwassen van geld de invloed van de onderwereld op de bovenwereld vergroot en wil daarom hogere boetes voor banken en financiële instellingen die zich er schuldig aan maken. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de aanpak van witwassen.

Nu ligt de boete voor banken en financiële instellingen voor witwassen nog op maximaal vijf miljoen euro, dat moet volgens de VVD 10 miljoen worden. Wie in herhaling valt zou in plaats van tien miljoen euro, twintig miljoen moeten betalen. Bij zeer grote bedrijven zou de maximum boete in plaats van tien procent, twintig procent van de jaaromzet moeten bedragen.

"Als bankiers zich als boeven gedragen, moeten we ze ook als boeven behandelen", zegt VVD Kamerlid Roald van der Linde tegen RTL Z. Met hogere boetes hoopt hij dat banken of andere financiële instellingen het niet in hun hoofd halen om mee te werken aan witwaspraktijken. 

'Boetes belangrijk hulpmiddel'

Boetes voor banken en andere financiële instellingen die meewerken aan witwaspraktijken zijn een belangrijk hulpmiddel om criminelen de pas af te kunnen snijden, aldus de VVD. Als zij niet meewerken aan dit soort praktijken wordt het een stuk lastige crimineel geld te besteden.

De verdenking van betrokkenheid van banken bij schimmige geldzaken komt niet uit de lucht vallen. Een dochterbedrijf van Rabobank schikte eerder deze maand in Californië voor 298 miljoen euro, omdat de bank signalen van witwaspraktijken van klanten zou hebben genegeerd. ING is verdachte in een strafrechtelijk onderzoek naar een omkoopschandaal van het telecombedrijf Vimpelcom, dat inmiddels VEON heet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore