Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Hotels en reisaanbieders duiken op carnavalhaters

Sommige zuiderlingen gruwelen van carnaval. Beeld © ANP

Carnaval staat op het punt van losbarsten. Maar niet iedere Limburger of Brabander heeft zin in dagenlang hossen. Ideaal publiek dus voor hotels en vakantieparken. Die duiken massaal op de carnavalmijders.

Wie googelt op carnaval ontvluchten krijgt een hele lijst van hotels en boekingssites die speciale arrangementen aanbieden voor zuiderlingen die geen zin hebben in carnaval. Omdat de scholen komende week dicht zijn, hebben veel carnavalmijders gewoon vakantie.

Het zijn vooral parken en hotels in Zeeland, op de Veluwe en het noorden van het land die op deze manier klanten uit Oeteldonk, Kielegat of Kattegat willen trekken.

Naar de kust in plaats van naar de kroeg

"We zien dat er heel veel gasten komen die carnaval willen ontvluchten, ook uit Duitsland", vertelt Michel van Espen, directeur van Badhotel Domburg. Hij biedt een speciaal arrangement aan bestaande uit drie overnachtingen, zodat de vakantiegangers niets hoeven te merken van het volledige feestgedruis in eigen dorp op stad.

Van Espen kwam op het idee, nadat hij de afgelopen jaren van gasten hoorde dat ze specifiek kwamen om carnaval te vermijden. Een succes, want dit weekend zit het hotel vol. Voor de rest van de week heeft hij nog een paar kamers vrij. "Dit is de aftrap van het seizoen, de winterperiode is afgelopen. Bijna alle hotels in Domburg zitten vol."

Miniatuurvoorbeeld

Deze aanbieder van vakantiehuisjes heeft speciale arrangementen om carnaval te ontvluchten. (beeld: RCN)

Ook reisbureaus springen in op de carnavalmijders. BTR Reizen uit het Gelderse Twello biedt een viertal 'Ontvlucht de Carnaval'-autovakanties aan. Dat doen ze al jaren, vertelt reisagent Evelien van de Berg. Het zijn vooral ouderen die de carnaval willen ontvluchten. "We zoeken echt iets uit waar geen carnaval is. Een plek zonder rumoer."

Met de bus carnaval ontvluchten

Bij de Limburgse aanbieder van busreizen Van der Biesen zal het zaterdagochtend druk zijn. Bijna achthonderd vakantiegangers stappen dan op de bus naar één van de vijftien Europese bestemmingen.

"De bussen zitten vol met Limburgers. Dit doen we al jaren. We zitten dan wel in Kerkrade, een echte carnavalsstad, maar veel mensen hebben niets met carnaval", legt reisagent Natascha Hessels uit.

Ze is blij dat de reizen volgeboekt zijn. Carnaval valt namelijk vroeg dit jaar. De feestdagen, waarin ook veel mensen weggaan, zijn net achter de rug.

Wintersport

Overigens is de carnavalsvakantie voor Zuid-Nederland ook een populaire week om op wintersport te gaan. De rest van het land heeft pas één of twee weken later krokusvakantie en dan is het een stuk drukker.