Geld en Werk

Emigratiebeurs in Houten trekt ruim 10.000 bezoekers

10 februari 2018 09:44 Aangepast: 26 februari 2018 01:47
Een Nederlands echtpaar op de Emigratiebeurs in Nieuwegein. (archieffoto) Beeld © ANP

Een baan, huis, extra scholing én een verhuisvergoeding. Veel bedrijven gaan ver om Nederlandse werknemers naar het buitenland te lokken. "Ze nemen de belangrijkste drempels weg zodat mensen vaak al binnen zes maanden verhuizen", zegt directeur Tom Bey van de Emigratiebeurs, die dit weekend in Houten is.

Op de beurs, die voor de 22e keer wordt gehouden, komen bijna 11.000 ondernemers, emigranten en expats af. De meeste bezoekers zijn concreet op zoek naar een baan, die er met name door grote Europese bedrijven wordt aangeboden.

LEES OOK: Werken in buitenland: bedrijven lokken Nederlanders met extra's

Deze bedrijven zijn vaak bereid om ver te gaan in hun zoektocht naar geschoolde buitenlandse arbeidskrachten. Een verhuisvergoeding en zekerheid van woning, scholing en een baan voor de partner worden ingezet om professionals te verleiden de stap naar een ander land te maken.

Zweden profileert zich

Diverse regio’s presenteren zich vandaag en morgen in Houten, waar 165 exposanten staan. De regio die zich het meest profileert is het zuiden van Zweden. Volgens beursdirecteur Bey leven multinationals zoals vrachtwagenfabrikant Scania en automatiseerder ABB, maar ook plaatselijke ziekenhuizen en transportbedrijven, zich goed in potentiële immigranten in.

"Ze denken na over de belangrijkste drempels", zegt hij. "Dat zijn een woning, scholing voor kinderen en een baan voor de partner. Die nemen ze weg, zodat mensen vaak al binnen zes maanden verhuizen. Deze manier van werven werkt zo goed dat regio’s uit Noorwegen en Frankrijk de Zweedse werkwijze kopiëren. Bedrijven nemen makelaars en gemeentevertegenwoordigers mee naar de beurs om mensen te overtuigen.”

Emigratie neemt rap toe

Afgelopen jaar vertrokken ruim 156.000 mensen om zich elders te vestigen, tien jaar eerder waren dat er nog 122.000. De verwachting is dat deze groei doorzet, tot meer dan 190.000 emigranten in 2030. De grootste groep emigranten (ongeveer 40 procent) zijn twintigers.

Bron: CBS

Direct solliciteren

Veel mensen die de stap maken naar het buitenland, hakken die knoop volgens Bey sneller door. "Het scheelt natuurlijk dat het makkelijk is om je elders binnen de EU te vestigen. Daarnaast zijn mensen avontuurlijker geworden. Ze kunnen altijd nog terug als het niet bevalt. Bij ongeveer een kwart gebeurt dat binnen twee jaar."

Tijdens de beurs in Houten worden volgens hem de eerste sollicitatiegesprekken al gevoerd. "We merken dat bedrijven graag Nederlanders aantrekken. Wij zijn taalkundig sterk, goed opgeleid en ondernemend. En als het om Noord-Europese landen gaat, hebben we ook nog dezelfde mentaliteit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van