De 'war on talent' wordt steeds heviger. Werkgevers in het buitenland strooien met extra’s om Nederlanders te verleiden bij ze te komen werken, signaleren bemiddelaars. Bonussen, vliegtickets, verhuisvergoedingen; als je bereid bent te verhuizen voor een baan, word je al snel in de watten gelegd.
Niet alleen Nederlandse bedrijven kampen met vacatures die maar niet opgevuld kunnen worden: ook in het buitenland lopen de personeelstekorten op. Werkgevers bieden bonussen, vergoedingen en huisvestingsregelingen om mensen over te halen in het vliegtuig te stappen.
Bij Grenzelooswerk zagen ze de strijd om de Nederlandse expat in de afgelopen twee jaar verhevigen. De startup uit Leeuwarden bemiddelt zowel in vakantiebanen voor jongeren als in vaste banen voor Nederlanders die zich voor langere tijd in het buitenland willen vestigen.
"Als bedrijven niks bieden, gaan kandidaten naar de buurman waar ze wat beters kunnen krijgen", zegt mede-oprichter Casper Lemmen.
Naar de buurman
Zijn bureau bemiddelt onder meer voor een multinational in Lissabon, die callcenterdiensten verzorgt voor grote Nederlandse bedrijven. "Zij ontzorgen volledig, zoals dat heet. Ze regelen een appartement voor je, en brengen je ook nog van de luchthaven naar je appartement als je aankomt."
Die aanpak werkt: bij Grenzelooswerk zien ze het aantal mensen dat naar Lissabon gaat om te werken, toenemen dankzij de faciliteiten die de werkgever biedt.
Relocation buddy
Nog een voorbeeld: de relocation buddy. Lemmen: "Die gaat met je op zoek naar een geschikt appartement, terwijl je de eerste twee weken in een hotel zit dat betaald wordt door de werkgever."
De relocation-pakketten worden steeds uitgebreider, signaleert de ondernemer: "Bijvoorbeeld met een verhuisbonus die hoger wordt als je voor twee jaar tekent om je hele hebben en houden op te geven."
Huis betaald
De Amsterdamse detacheerder TMI, gespecialiseerd in medisch personeel, ziet ook dat buitenlandse werkgevers steeds meer doen. "In de zorg zijn de personeelstekorten erg groot", zegt Kaajal Jawalapersad van TMI.
Zij ziet werkgevers werken met bonussen, of het verblijf van medewerkers en partners vergoeden. "Vaak wordt ook voor de eerste maanden van een verblijf de huisvesting betaald. Of zelfs voor de hele periode, afhankelijk van naar welke plek mensen afreizen."
Verplegen op Aruba
Op deze manier werkte verpleegkundige Brenda de Vrij via TMI ruim een jaar voor het enige ziekenhuis van Aruba. "Voor veel Nederlanders is het uitzicht van werken op een zonnig eiland vaak al genoeg om overstag te gaan", zegt ze. "Maar het is ook hard werken."
Op het eiland wordt minder zorgpersoneel opgeleid, dus zijn ze blij met extra mensen uit Nederland. "Ga je er een maand werken, dan vergoedt het ziekenhuis je verblijf en vliegtickets en kun je rekenen op een huurauto. Ga je een jaar, dan vervalt de auto, maar wordt wel je verblijfsvergunning geregeld."
Zelf doen in Zweden
Anne Telman en haar man moesten meer zaken zelf regelen. Zij wonen sinds de zomer van 2017 in Zweden. Telman werkt op het arbeidsbureau van Gislaved. Haar man ging aan de slag als tekenaar bij een vrachtwagenbouwer.
"In onze zoektocht naar werk en huisvesting hebben we vooral hulp gekregen van de gemeente. Zij hielpen ons aan de juiste contacten en referenties bij bedrijven en verhuurders", zegt Telman.
Nederlanders zijn geliefd
Op de banen hebben beiden wel gewoon gesolliciteerd. "Het bedrijf van mijn man betaalde wel voor lessen Zweeds, maar bood verder geen extra's. We wilden dit zelf en hebben het zelf gedaan." Toch ziet Telman, die nu als arbeidsbemiddelaar werkt, in haar regio genoeg bedrijven die staan te springen om personeel en daar ook meer voor over hebben.
"De rubber- en plasticindustrie zijn hier groot. Ik weet dat er op de komende emigratiebeurs zeker veertig vacatures worden aangeboden. Sommige machines staan stil door de tekorten. Bedrijven hier kunnen zeer goede arbeidsvoorwaarden bieden. En Nederlanders zijn geliefd, omdat ze hard werken en de taal snel oppikken."