Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Jeansautoriteit' Lake Side over de kop

Beeld © ANP

De jeansketen Lake Side met 28 winkels is failliet. Dat bevestigt curator Ralf van der Pas aan RTL Z. Zes jaar geleden telde de keten, die denimkleding van bekende merken als Lee, Wranglers en Petrol verkoopt, nog ruim 70 winkels door heel Nederland.

Op het hoogtepunt presenteerde de winkelketen uit Vianen, die werd opgericht in 1977, zich als 'dé Nederlandse retailautoriteit op jeansgebied'. Volgens het bedrijf stroomde 'indigoblauw bloed door de aderen van de sterke organisatie'.

Verzameling Bencis

Met het faillissement gaat opnieuw een bedrijf uit de vroegere verzameling modebedrijven van investeerder Bencis ten onder. Bencis bouwde tussen 2006 en 2011 een indrukwekkende stal modebedrijven op, waaronder de sportwinkels van Perry Sport en Aktiesport en kledinggroothandels Bremtex en Teidem.

In 2011 nam Bencis een meerderheidsbelang in Van Deursen Retail Groep, met toen 200 winkels van Shoeby en 70 winkels van Lake Side.

Grote ambities

De ambities waren groot. Onder de nieuwe eigenaar zouden er 100 nieuwe winkels van Shoeby en Lake Side worden geopend. Maar Bencis wist haar ambities in de modesector niet waar te maken. In 2011 ging Bremtex op de fles, in 2016 volgden Perry Sport, Aktiesport en Teidem. Eerder had Bencis al afscheid genomen van het belang in Shoeby en Lake Side.

De jeanswinkels kwamen vervolgens eind 2015 door een management buy out in handen van de huidige eigenaren, Hans den Arend en Daniële Horsten. Het winkelbestand was toen al drastisch gedaald, tot 18 eigen winkels en 10 franchises. De omzet daalde in 2017 met 15 procent tot 3,8 miljoen. Zonder de franchises telde het retailbedrijf nog 84 werknemers. 

Faillissement

De nieuwe eigenaren wilden de winkelketen als franchiseketen weer uitbouwen.Maar ook die ambitie is niet waargemaakt.

De drie vennootschappen waarin Lake Side is ondergebracht, werden op 21 februari failliet verklaard. Curator Van der Pas kan nog niet zeggen wat er is misgegaan. Directeur Den Arend reageerde niet op een telefonisch verzoek tot toelichting.

Mogelijke doorstart

Curator Van der Pas concentreert zich komende weken op het voortzetten van de winkels. "Mijn prioriteit ligt nu bij het bereiken van een doorstart. De winkels blijven voorlopig ook nog open." Binnen vier weken moet er uitzicht op een doorstart zijn. "Zolang krijgen de werknemers nog doorbetaald. Daarna wordt de kans klein."

Van der Pas zegt geen aanwijzingen te hebben dat de huidige eigenaren in de race zijn voor een doorstart. "Ik kijk vooral naar externe partijen."

Bron: RTL Z / Mathijs Smit