Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Maker duurzame kleding redt het niet, People's Avenue failliet

Kledingmerk People's Avenue was gevestigd in de Westergasfabriek in Amsterdam. Beeld © ANP

Duurzaam kledingmerk People's Avenue is failliet. Het bedrijf wilde groeien dankzij crowdfunding, maar dat mislukte.

People's Avenue werd in 2015 opgericht door de 34-jarige ondernemer Roland Wiechert. Met het kledingmerk wilde hij duurzame kleding geschikt maken voor de consumentenmarkt. Ook richtte hij Infact Clothes op, dat bedrijfskleding produceert met biologische katoen en het personeel in India meer dan het minimumloon betaalt.

Vervuilende industrie

Tijdens een bezoek aan textielbedrijven in India ontdekte Wiechert dat de mode 'een gigantisch vervuilende industrie is waar 40 miljoen mensen onder erbarmelijke omstandigheden werken', zei hij twee jaar geleden tegen Sprout. "Ik wil laten zien dat duurzame mode kan."

Het kledingmerk People's Avenue gebruikte biologisch katoen, gerecycled polyester en bamboe en opende na de oprichting drie winkels. In 2016 kondigde de ondernemer aan via crowdfunding 150.000 euro op te willen halen om zijn winkelketen als franchisebedrijf te laten groeien, ook in het buitenland.

Hooggespannen

De verwachtingen waren hooggespannen. "Binnen vijf jaar koopt iedereen basics bij ons", voorspelde Wiechert in september nog op vakwebsite Textilia.

Maar volgens een woordvoerder van het financieringsplatform Kapitaal op Maat mislukte de poging om via crowdfunding kapitaal op te halen. "Bij ons geldt de regel dat er minstens 90 procent van het gevraagde bedrag moet worden opgehaald. Als dat niet het geval is, krijgen investeerders hun geld terug. Deze funding was niet succesvol, dus het faillissement heeft voor onze investeerders geen gevolgen."

Failliet verklaard

Het gebrek aan kapitaal lijkt het kledingmerk fataal te zijn geworden. Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat People's Avenue vorige week failliet is verklaard. Het is onduidelijk of er uitzicht is op een doorstart. Wiechert en curator Jurriaan Ypma waren onbereikbaar voor een toelichting. 

Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat zusterbedrijf Infact en houdstermaatschappij RW83 niet failliet zijn.