Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Een relatie aangaan met je collega: is dat een probleem?

Beeld © Getty Images

Heb je vlinders in je buik als je collega langsloopt, of stuur je stiekem berichtjes naar elkaar tijdens werktijd? Verliefd worden op iemand die bij hetzelfde bedrijf werkt, komt veel voor. Moet je je zorgen maken over je baan als het serieus wordt?

In Nederland wordt volop geflirt tussen collega's. In 2012 becijferde het CBS dat zo'n 4 procent van de Nederlandse werknemers een relatie heeft met een collega. Vooral in de landbouw, financiële dienstverlening en zakelijke dienstverlening komt dat veel voor.

Een relatie aangaan met een collega is in principe geen probleem, stelt arbeidsrechtadvocaat Lennaert de Jong van AKD. "Vanuit recht op privacy en recht op persoonlijke levenssfeer ben je vrij om een relatie aan te gaan. Alleen wanneer de verhoudingen op de werkvloer er problematisch door worden, wordt het lastig."

Probleemgevallen

Het duidelijkste probleem duikt op als je een relatie aangaat met iemand die hiërarchisch onder of boven je staat. Als directeur of manager een relatie aangaan met een teamlid ligt bijvoorbeeld gevoelig, omdat dat het werk kan verstoren. 

Hetzelfde geldt als je date iemand is die jouw werk moet controleren of je toestemming moet geven voor bepaalde werkzaamheden, of als je bijvoorbeeld als hoofd administratie aanpapt met de externe accountant die wordt ingehuurd.

Aanpappen met de concurrent

Eentje waar je misschien niet zo bij stilstaat, maar die wel regelmatig voorkomt: een relatie met iemand van de concurrent. De Jong: "Er is in 1998 een zaak gevoerd over de relatie die ontstond tussen de algemeen directeur van Ajax en de algemeen directeur van Feyenoord, twee grote concurrenten. Daar was Feyenoord niet blij mee, die vroeg om ontslag van de directeur, wat de rechter heeft toegekend. Je kunt het wel bedenken: aan de keukentafel zal vaak meer besproken worden dan zakelijk gewenst is."

Ontslag was in dit geval volgens de rechter gegrond, omdat het belang van het bedrijf zwaarder weegt dan die van de cliënt. Het ontslag gebeurt dan overigens ook niet zomaar. "Er moest een hoge ontslagvergoeding worden betaald."

Gedragscode van de baas

Ontstaat er een lastige situatie op de werkvloer, dan vraagt een rechter vaak om een andere oplossing dan ontslag, ziet De Jong. "Als de rechter de indruk heeft dat er een alternatief mogelijk is, zal hij daarom vragen en niet kiezen voor ontslag. Bijvoorbeeld iemand op een andere afdeling laten plaatsen. Zeker bij grotere bedrijven is dat vaak mogelijk."

Een bedrijf kan ook zelf een gedragscode opstellen waarin concrete afspraken worden vastgesteld over relaties, zoals het verzoek om  dat je een relatie aangaat met een collega. Maar concreet worden die regels eigenlijk zelden, constateert De Jong.

"Wij zien zulke regels weinig, en als ze er zijn blijven ze heel algemeen. Het is heel lastig om regels op te stellen, omdat elke zaak zo specifiek is. Je moet goed kunnen onderbouwen dat er een probleem kleeft aan een relatie."

Niet zomaar ontslagen

De regels die Facebook over flirten met collega's heeft opgesteld, bekijkt hij dan ook kritisch. "Ik vraag me daarbij af: begeef je je nog wel op de werkvloer, of heb je het hier over de privésfeer? Het Nederlands recht is sowieso heel anders: je wordt hier niet zomaar ontslagen. Er moet wel echt iets spelen dat impact heeft op de werkvloer voor er iets over gezegd kan worden."