Werk en Geld

Van kantoor naar de natuur op Texel: Charlotte wordt boswachter

10 februari 2018 07:22 Aangepast: 26 februari 2018 02:33
Charlotte is boswachter geworden. Beeld © Charlotte Biskop

Charlotte Biskop (29) is de nieuwe boswachter op Texel. Sinds 1 januari vervult ze de felbegeerde baan in de natuur. Ze gooide het roer volledig om, want hiervoor was ze redacteur bij de NOS. Die carrièreswitch bevalt haar uitstekend.

"Ik wist beter hoe de situatie in Syrië was, dan in mijn eigen achtertuin", blikt Biskop terug op haar werk als journalist. Ze was alle ellende en narigheid in de wereld helemaal zat, ondanks dat ze het werk als verhalenverteller juist heel leuk vond. Daarom koos ze voor het avontuur, zoals ze het zelf noemt.

Verhalenverteller in de natuur

Verhalen vertellen doet Biskop nog steeds. Ze geeft excursies op Texel en houdt via sociale media de rest van Nederland op de hoogte van het natuurleven op het eiland. "Er is zo veel moois, zo dichtbij, waar mensen geen weet van hebben. Die verhalen wil ik delen. De verwondering over wat er te zien is in de natuur."

Wie denkt dat boswachters de hele dag in de natuur te vinden zijn heeft het mis. De helft van de tijd is het een kantoorbaan en werkt Charlotte op de afdeling publieksvoorlichting. Dan worden bijvoorbeeld excursies voor toeristen bedacht of activiteiten voor vrijwilligers georganiseerd.

Hoewel ze nooit eerder had nagedacht om boswachter te worden, was Biskop als kind altijd al in de natuur te vinden. Haar vader is agrariër en runt een boerderijcamping. Ze is dan ook buiten opgegroeid. "Ik was altijd buiten, hutten bouwen."

Per toeval boswachter

Veel mensen vonden het dan ook logisch dat ze deze carrièreswitch maakte. "Iedereen was er zo enthousiast over. Ik ben ook echt verbaasd hoeveel mensen de heimelijke droom hebben om boswachter te worden", vertelt Biskop. "Want ik had dat eigenlijk helemaal niet."

Ze kwam per toeval in aanraking met de vacature voor boswachter op Texel. Biskop was afgelopen zomer op vakantie op het eiland en raakte in de kroeg aan de praat met een boswachter van Staatsbosbeheer. "Ik zei: mooi vak. Hij zei: we zoeken nog een collega."

'Saai? Nee hoor'

Het is niet alleen een heel andere baan. Haar hele leven ziet er anders uit. Biskop woonde hiervoor in Almere. "Nu woon ik op een van de meest afgelegen plekjes van het eiland." Bang dat ze daar verveeld raakt is ze niet. "Ik heb een enorm uitzicht over de polder en zie allemaal vogels. Daar geniet ik enorm van."

Ze haalt veel voldoening uit haar nieuwe werk. "Ik kan er ontzettend veel leren. Ik denk wel dat het nog een paar jaar duurt voor ik goed in de materie zit. En ik mag veel naar buiten, dat is een supergroot cadeau." Hoewel Biskop toegeeft dat ook een boswachter geregeld op kantoor zit.

Langeafstandsrelatie

Door de keuze voor Texel moet Biskop doordeweeks haar vrouw missen. Die besloot om samen met haar kinderen uit een eerdere relatie niet mee te verhuizen naar het eiland. "Dat is heel erg wennen, maar het ging in goed overleg. Nu hebben ze in de weekenden een soort vakantie."

Het Waddeneiland is ook niet bepaald het einde van de wereld. "Het is goed bereikbaar, anderhalf uur van Amsterdam. En de boot gaat ieder uur, het is maar twintig minuten varen." Ze denkt dan ook niet dat ze haar hele sociale leven opnieuw moet opbouwen. "Maar ik moet hier nu wel vrienden maken en mensen leren kennen."

Miniatuurvoorbeeld

Van eindeloze file naar eindeloze sterrenhemel

Wat ze in ieder geval niet mist aan haar oude leven zijn de files. "Als ik nu naar mijn werk rij kom ik maar één auto tegen." Dat is wel iets anders dan de dagelijkse files op de A27. "En het is ongelofelijk hoeveel sterren je hier kan zien."

Of ze voor altijd boswachter op Texel blijft weet Biskop niet. Maar ze ziet deze stap wel als een volgende fase in haar leven. Een leven waarin de natuur een hoofdrol speelt. "Ik wilde me gaan focussen op de mooie dingen in de wereld." Dat lijkt tot dusverre goed gelukt.

Lees ook: Tim Hogenbosch gooide het roer om en werd boswachter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van