Geld en Werk

Huiseigenaren vinden verkopen via internet nog te eng

11 oktober 2016 08:20 Aangepast: 11 oktober 2016 09:14
Beeld © RTL Z

Nederlanders die hun huis willen verkopen doen dat nog bijna niet via een online veiling, concludeert makelaarsvereniging NVM na een experiment.

Daarover schrijft de Volkskrant. Bij het experiment in Groningen en Amsterdam konden geïnteresseerden via een internetveiling een huis kopen. Een online veiling zou een alternatief moeten zijn voor het zogeheten blind bieden. Daarbij doen geïnteresseerde kopers een bod, zonder te weten wat anderen willen betalen. Bij de veilingen zie je wel wat anderen bieden.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars hoopte op die manier minstens honderd huizen te verkopen. Dat viel tegen, want het werden er maar 25, waarvan 5 in Amsterdam. 

Kopers wél enthousiast

Volgens NVM-voorzitter Jaarsma vrezen verkopers dat ze via een internetveiling minder geld voor hun huis zullen krijgen. Hij geeft aan dat via online bieden kopers juist inzicht krijgen in andere biedingen, in tegenstelling tot bieden via een gesloten envelop. Zijn eerste conclusie is dat kopers er wel iets in zien, maar verkopers juist minder.

De Amsterdamse makelaar Heinen bevestigt in de Volkskrant dat het lastig is om verkopers te interesseren. Maar volgens hem hebben ook makelaars hun bedenkingen. Zij zouden bang zijn om handel te verliezen en minder invloed te hebben op het proces. Heinen geeft aan ervan overtuigd te zijn dat makelaars het soms onderling op een akkoordje gooien, terwijl kopers die achter het net vissen onderhands nog met een hoger bod komen.

Huizenmarkten booming

De huizenmarkten in Amsterdam en Groningen omschrijft de NVM als oververhit. In de hoofdstad werden huizen in twaalf maanden tijd 22 procent duurder in Groningen 10 procent. In Amsterdam werden maar vijf huizen online verkocht. De woningen werden wel voor een hogere prijs verkocht dan was verwacht.

Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis denkt dat huizenverkopers een veiling nog associëren met gedwongen verkoop. Volgens hem is meer transparantie op de markt van hart welkom.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van