Geld en Werk

Hoekstra: Ik praat mee over opvolger ABN-commissaris Zoutendijk

07 februari 2018 18:11 Aangepast: 24 februari 2018 15:25
Minister Wopke Hoekstra tijdens een debat. Beeld © ANP

Minister Wopke Hoekstra van Financiën zegt 'niet achterover te zullen leunen' bij de benoeming van de nieuwe president-commissaris van ABN Amro. Die is nodig na het onverwachte vertrek van Olga Zoutendijk.

President-commissaris Zoutendijk vertrekt bij ABN Amro, mede als gevolg van discussies over haar leiderschapsstijl. Hoewel de Nederlandse Staat - via staatsagentschap NLFI - met 56 procent nog altijd grootaandeelhouder is van de bank, kwam Zoutendijks vertrek voor minister Hoekstra 'als een verrassing'.

LEES OOK: Top-toezichthouder weg bij ABN Amro: wie is Olga Zoutendijk?

Adviesrol

Formeel gezien heeft de Staat alleen een adviesrol bij de benoeming van de opvolger van Zoutendijk. Maar in een debat met de Tweede Kamer gaf Hoekstra vandaag aan dat hij zich nadrukkelijk wil mengen in de gesprekken over de opvolging.

"Het is niet mijn natuurlijke neiging om achterover te leunen en af te wachten wat daar komt", zei Hoekstra. "Mijn voorganger [Jeroen Dijsselbloem, red.] is nadrukkelijk onderdeel geweest van de dialoog over wie daar plaats moet nemen in de Raad van Commissarissen. Met respect van ieders verantwoordelijkheid, ligt het natuurlijk voor de hand dat ik dat ook zal doen."

De minister zei verder dat de Staat als grootaandeelhouder een belangrijke verantwoordelijkheid heeft en 'een grote mate van invloed' kan uitoefenen bij het aanstellen van de nieuwe president-commissaris van ABN Amro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore