Geld en Werk

NGSN, het Nederlandse 'Netflix van de sport', is failliet

14 februari 2018 11:38 Aangepast: 14 februari 2018 13:28
Beeld © Van Liept Live

Next Generation Sports Network (NGSN), het Nederlandse bedrijf dat de Netflix van de sport had moeten worden, is failliet. Dat bevestigt curator Jan Davids tegen RTL Z.

NGSN-directeur Harry van Streun kondigde in 2015 met veel bombarie aan Europese voetbalwedstrijden in de Verenigde Staten te gaan aanbieden via een speciale app. Daarmee konden sportliefhebbers wedstrijden, commentaren en statistieken op hun mobiel en tablet bekijken.

Netflix op sportgebied

Na het veroveren van de Amerikaanse markt wilde NGSN uitbreiden naar Azië en Europa, en ook andere sporten gaan aanbieden. "Wij willen ons profileren als de Netflix op sportgebied", zei directeur Van Streun destijds in het FD. "Internet zet alles op zijn kop. Het traditionele tv-kijken heeft zijn langste tijd gehad."

Tegen RTL Z zei Van Streun dat er destijds al 25 miljoen euro in het bedrijf was geïnvesteerd, vooral in technologie en uitzendrechten. Een tweede investeringsronde van nog eens 25 miljoen zou aanstaande zijn.

Volgens curator Davids is er afgelopen jaren wel voortgang gemaakt. "Het platform heeft daadwerkelijk proefgedraaid. Er zouden 55.000 gebruikers zijn, en het heeft dus gewerkt. Alles was klaar voor de volgende ronde. Maar daarvoor was wel geld nodig."

Kaartenhuis

De curator heeft begrepen dat het misging met de financiering. "Het lijkt erop dat de tweede helft van die laatste 25 miljoen euro nooit is gekomen. Toen is ook de eerste investeerder afgehaakt. Vervolgens hebben de rechthebbenden hun rechten teruggetrokken. Dan is het een kaartenhuis, dat ineenstort."

Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat NGSN Holding en NGSN Coöperatie vorige week failliet zijn verklaard. "In totaal gaat het om drie bv’s en één coöperatie", vult Davids aan.

Doorstart niet kansrijk

De curator ziet weinig kansen op een doorstart. "Het bedrijf is de rechten kwijtgeraakt", zegt hij. Ook in de streamingsoftware, die gebruikmaakte van cloudplatform Microsoft Azure en ook gebouwd werd door Microsoft, moet volgens de curator nog een hoop worden geïnvesteerd. 

Bovendien had het bedrijf te weinig gebruikers om een doorstart interessant te maken. "Om een grote hoeveelheid gebruikers te bereiken is nog veel geld voor marketing nodig. In feite moet alles vanaf nul beginnen. Dan wordt een doorstart heel erg lastig."

Directeur Van Streun van NGSN, die eerder ook betrokken was bij de faillissementen van telecomaanbieders 6GMobile en Clubmobiel, was onbereikbaar voor een toelichting.

Miniatuurvoorbeeld

`