Geld en Werk

Fysieke winkels Paradigit failliet, webwinkel gaat door

09 februari 2016 16:39 Aangepast: 01 augustus 2017 12:00
Beeld © ANP

De fysieke winkeltak van computerwinkelketen Paradigit is failliet. De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag het bankroet uitgesproken.

Het faillissement komt "door de aanhoudende malaise in de retailmarkt, die helaas ook aan Paradigit niet voorbij is gegaan", schrijft het bedrijf op haar website. "Het is een kwestie van een te lage omzet, te kleine marge en te hoge kosten", zegt een woordvoerder tegen RTL Z. De keten verkent met de curator de mogelijkheden van een gedeeltelijke doorstart van het distributiecentrum.

De webwinkel wordt niet geraakt. "Het betreft een zelfstandige en financieel sterke onderneming", schrijft Paradigit. Een woordvoerder legt uit dat de webshop "meer dan alle winkels samen verkocht." De complete groep, waar de winkelvestigingen ook deel van uitmaken, zijn onderdeel van de Paradigit Groep. Deze boekte naar eigen zeggen in 2014 nog een omzet van 140 miljoen euro

Het bankroet omvat twaalf winkels, de vijf shops die Paradigit had geopend in de warenhuizen van V&D en het distributiecentrum in Eindhoven. In totaal werken daar 208 werknemers.

Afgelopen jaren geïnvesteerd en prijzen gekregen
In januari waren alle ogen nog gericht op de laatste investering van Paradigit: het bedrijf wilde 10 nieuwe winkels openen binnen de warenhuizen van V&D. Halverwege de uitrol gooide het faillissement van het warenhuis roet in het eten, maar groepsdirecteur Joop Rijsterborgh hoopte op een snelle doorstart. Volgens hem liepen de nieuwe store-in-store filialen allemaal goed, zei hij tegen Omroep Brabant.

In 2015 won het bedrijf ook voor de tiende keer de titel Beste Winkelketen categorie Computerspeciaalzaken in de ABN AMRO Beste Winkelketen verkiezing 2015 -2016. Het jaar ervoor werd het nog geëerd voor zijn goede webshop. De man die daar verantwoordelijk voor was, e-commerce en marketing manager Martijn van Peer, wisselde overigens vorige maand van baan.

Sluiting winkels
Het liep al langer slecht met Paradigit. In juli vorig jaar maakte het bedrijf nog bekend dat het 10 van de 22 winkels zou sluiten. Een woordvoerder zei destijds tegen Apparata.nl: "We gaan mee met de verandering in de markt die een verschuiving van de verkopen laat zien van de fysieke winkels naar internet. Daar passen we ons op aan."

Het faillissement van de vestigingen is het zoveelste in de winkelstraten. Eerder verloren onder andere ook V&D, Foto Klein en DA de strijd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore