Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Belastingkloof tussen eenverdieners en tweeverdieners steeds groter

Beeld © Getty Images

Eenverdieners betalen naar verhouding meer belasting dan tweeverdieners en die kloof wordt ook nog eens groter. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is deze ongelijkheid 'niet wenselijk'.

Dat schrijft het CPB in het onderzoek 'Eenverdieners onder druk'. Vooral eenverdieners met kinderen betalen bij hetzelfde inkomen meer belasting dan tweeverdieners. Volgens het CPB telt Nederland 3 miljoen huishoudens met tweeverdieners en zo'n 300.000 eenverdieners.

Werken aantrekkelijk gemaakt

Werken werd de afgelopen jaren financieel aantrekkelijk gemaakt door allerlei belastingmaatregelen. Zo werden de kinderopvangtoeslag en het standaard belastingvoordeel voor werkenden (arbeidskorting) verhoogd. Ook het belastingvoordeel waardoor werkenden met jonge kinderen minder belasting en premies betalen (combinatiekorting) werd verhoogd. 

Het resultaat van al die belastingvoordelen: meer tweeverdieners. En omdat van die tweeverdieners de eerste verdiener niet minder is gaan werken, ligt het inkomen voor deze groep een stuk hoger. 

Verschillen

Hoe groot zijn de verschillen in belastingdruk? Een vergelijking met een eenverdiener die 50.000 euro verdient en tweeverdieners die samen 50.000 euro verdienen: in 2017 lag de belastingdruk voor de tweeverdieners met kinderen op 22 procent en voor de eenverdiener met kinderen op 29 procent, dat is 30 procent meer. In 2030 zal dit verschil ongeveer gelijk zijn, stelt het CPB. 

Dat ligt voor mensen zonder kinderen anders. In 2017 hadden tweeverdieners zonder kinderen een belastingdruk van 28 procent en de eenverdiener 32 procent, een kleine 15 procent meer. In 2030 betaalt de tweeverdiener zonder kinderen 27 procent belasting en de eenverdiener 34 procent, ruim 25 procent meer.

Aanrechtsubsidie

​Dat de kloof tussen eenverdieners en tweeverdieners in de toekomst groter wordt, komt door de zogeheten aanrechtsubsidie, zegt CPB-onderzoeker Egbert Jongen. In 2007 is onder Balkenende IV afgesproken om deze subsidie af te bouwen tot nul in 2024.

Voorheen kon een niet-werkende man of vrouw de algemene heffingskorting overdragen aan een werkende partner. Dit is een korting op de inkomstenbelasting en de kosten voor volksverzekeringen, waardoor er dus minder belasting betaald hoeft te worden.

Voor veel paren was het dus voordelig als een van de twee (bijna) niet werkte. Omdat het in de praktijk vaak de vrouw bleek die thuis bleef, wordt de overdraagbare heffingskorting ook wel de aanrechtsubsidie genoemd.

'Maatregelen terugdraaien'

Het CPB stelt de vraag in hoeverre de overheid het beleid voor tweeverdieners verder wil stimuleren, nu de verschillen in besteedbaar inkomen steeds groter worden.    

Zie ook: Je gaat er al 40 jaar niet op vooruit: waarom niet?

Het CPB zegt dat er verschillende opties zijn om de verschillen weer kleiner te maken. Het kabinet zou de kinderopvangtoeslag weer kunnen verlagen en ook de andere belastingvoordelen deels kunnen terugdraaien. Dat veroorzaakt waarschijnlijk wel een nadeel: moeders en vrouwen zouden vermoedelijk weer minder gaan werken en dat is slecht voor hun economische zelfstandigheid. 

De discussie rondom de ongelijkheid tussen een- en tweeverdieners loopt al jaren. Drie jaar geleden sprongen de Christelijke politieke partijen al op de bres voor eenverdieners. Tijdens de formatie vorig jaar bleek dit thema één van de struikelblokken