Ga naar de inhoud
Bright

Fietsenjagers VanMoof vinden pakhuis vol gestolen fietsen

Medewerkers van VanMoof die gestolen fietsen traceren, ontdekten in Marokko een enorm pakhuis vol gestolen Europese fietsen. De criminelen hebben zichzelf zonder het te weten verraden.

Het Amsterdamse fietsenmerk VanMoof belooft klanten die een speciale anti-diefstalgarantie bij hun smart bike of e-bike kopen om binnen twee weken hun gestolen fiets terug te halen. De fietsen hebben elektronica ingebouwd waarmee de locatie is te traceren, via een gsm-signaal.

Maar soms duurt het vinden van zo'n gestolen fiets wat langer. Zo dook onlangs ineens weer een VanMoof Smart Bike op die een jaar geleden was gestolen in Parijs.

Spoor leidt naar pakhuis vol fietsen

Een man uit Casablanca in Marokko had zelf met VanMoof contact opgenomen vanwege 'technische problemen met zijn Smart Bike'. Uit het framenummer bleek dat dit de gestolen fiets uit Parijs was. VanMoof had de contactgegevens van de nieuwe eigenaar en kon de locatie van de fiets op afstand tracken.

De 'Bike Hunters' van VanMoof vlogen naar Casablanca. De eigenaar liep in de val en vertelde dat hij de fiets had gekocht via een site. Het spoor naar de verkoper leidde naar een pakhuis waar een dealer duizenden uit Europa gesmokkelde gestolen fietsen had staan.

78 zoekacties

"Dit heeft geleid tot een duidelijker beeld van de wereldwijde handel in gestolen fietsen. De zaak is overgedragen aan de lokale autoriteiten", aldus een woordvoerder van VanMoof tegen Bright. De Franse politie is inmiddels ook bij de zaak betrokken, vertelt ze. De eigenaar van de fiets in Parijs heeft vorig jaar al een nieuw exemplaar gekregen.

In 2017 heeft VanMoof 78 van dit soort zoekacties naar gestolen fietsen ondernomen. "Zeventig procent werd binnen twee weken teruggevonden. De kans dat je via de politie je gestolen fiets terugkrijgt is maar 4 procent," aldus de woordvoerder. Soms besluit VanMoof om een getraceerde fiets niet te proberen terug te halen. "Een fiets die in New York was gestolen leidde bijvoorbeeld naar een buurt in Philadelphia die wij te gevaarlijk vonden."

100 euro voor een jaar

De 'Peace Of Mind'-garantie bij diefstal van een VanMoof-fiets kost 100 euro voor 1 jaar of 240 euro voor 3 jaar. VanMoof is van plan om uiteindelijk al zijn fietsen te voorzien van elektronica om ze te kunnen tracken. "Elke VanMoof moet een slimme fiets worden."

VanMoof heeft het afgelopen jaar flink kunnen investeren in de opsporingsdienst, nadat het bedrijf in oktober eerst een investering ophaalde van 4 miljoen euro en daarna nog eens 2,5 miljoen euro crowdfundde bij fans.

Bron: https://www.bright.nl
Meer over