Geld en Werk

Zo veel meer aanschafbelasting zijn we gaan betalen voor een auto

09 februari 2018 17:37 Aangepast: 26 februari 2018 01:31
Beeld © ANP

Ondanks eerdere beloftes van het kabinet betalen we dit jaar niet minder, maar juist méér aanschafbelasting over een nieuwe auto of motor. De belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM) steeg afgelopen jaar met ruim 17 procent. De ANWB wil dat staatssecretaris Snel de maatregel terugdraait.

Eerder beloofde het kabinet dat de BPM zou worden afgebouwd met 15 procent. Toenmalige staatssecretaris Wiebes sprak anderhalf jaar geleden af in de Autobrief II om het belastingtarief te verlagen. En dat gebeurde ook, in zeker zin.

Want tegelijk deed hij nog iets: hij maakte de milieunormen strenger, waardoor een auto sneller in een hogere schijf valt en er meer BPM voor moet worden betaald. En dat maakt dat de aanschafbelasting die je neertelt bij de aanschaf van een nieuwe auto, tóch hoger is.

Voorbeeld

Hoeveel aanschafbelasting BPM je betaalt op een nieuwe auto, is afhankelijk van hoe vervuilend de auto is. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger de BPM. Dat gaat in tariefklassen, vergelijkbaar met de A/B/C-indeling van het energielabel.

Een voorbeeld: voor de Nissan X-Trail had je per 1 januari volgens de oude normen 426 euro minder aanschafbelasting betaald. Maar omdat de milieunormen strenger werden, valt de auto nu in een duurdere tariefklasse, en daardoor betaal je 580 euro méér BPM.

Miniatuurvoorbeeld

De Nissan X-Trail. (foto: ANP)

ANWB geeft nog een paar voorbeelden van benzineauto's waarbij je de toename in aanschafbelasting goed kunt zien: voor de aanschaf van een Peugeot 108 moet je dit jaar 150 euro meer BPM betalen, voor de Ford Focus 394 euro en voor de Opel Insignia Grand Sport 250 euro.

Ook voor dieselauto's dok je dit jaar meer bij de aanschaf: Renault Clio (575 euro meer dan in 2017), Volvo V40 (338 euro), Mercedes C-Klasse (575 euro) en Audi A6 Avant (527 euro).

Regel terugdraaien

ANWB-directeur Frits van Bruggen reageert in een brief aan staatssecretaris Snel verontwaardigd, en vraagt om de regel terug te draaien. Regeringspartij VVD noemt het zuur dat de belastingen nu hoger uitvallen en wil van staatssecretaris Snel van Financiën weten wat er mis is gegaan.

Het ministerie zegt te gaan kijken naar het effect van de milieunormen op de BPM.

Wil je precies weten hoeveel BPM je betaalt op een nieuwe auto, en wat het verschil is? Kijk hieronder:

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van