Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Hypotheekrente omhoog? Gekte op woningmarkt gaat gewoon door

Beeld © ANP

De lage hypotheekrente was de grote aanjager voor de woningmarkt de afgelopen jaren. De rente staat zo laag, dat die eigenlijk alleen nog omhoog kan. De grote vraag is: wat doet een hogere hypotheekrente met de woningmarkt? Niet veel, blijkt uit onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate.

Hoe lager de hypotheekrente, hoe meer mensen kunnen lenen voor een huis. Logisch, want de maandlasten zijn lager. Voor veel mensen was het de afgelopen jaren een belangrijke reden een reden om een huis te kopen.

De woningmarkt liet met een razend tempo de crisis achter zich. De vrees is daarom ook dat een stijgende rente een rem zet op de huizenverkoop. Geen onterechte vraag, want de rente op de kapitaalmarkt stijgt.

Nu kopen of toch wachten?

Het is een dilemma voor mensen die een huis willen kopen. De rente is laag, maar in sommige steden zijn woningen duurder dan ooit. Wachten dan maar, en hopen dat de gekte op de woningmarkt voorbij is als de rente stijgt? Dat zien de onderzoekers niet snel gebeuren. Daar hebben ze drie redenen voor.

1) Hoger inkomen zorgt voor zelfde leencapaciteit

Normaal zou een hogere rente ervoor zorgen dat we minder leencapaciteit hebben. Dat ene huis dat je op het oog had zou zomaar onbereikbaar worden omdat de bank je minder geld leent.

Maar de onderzoekers gaan er vanuit dat onze inkomens de komende jaren voldoende stijgen, dat we alsnog hetzelfde kunnen blijven lenen. Anders gezegd: met een hoger inkomen zijn hogere maandlasten geen probleem.

2) Huren is te duur

Een stijgende rente zorgt er niet voor dat mensen een huurhuis kiezen omdat een koophuis te duur wordt. Dat komt omdat de maandlasten voor huurders in de vrije sector fors hoger liggen dan de maandlasten voor mensen met een koophuis en hypotheek, zelfs als de rente stijgt. Kopen blijft dus aantrekkelijker dan huren.

3) Huizenprijzen stijgen iets minder hard

Een hogere hypotheekrente zorgt er niet voor dat de woningprijzen omlaag gaan. In tegendeel, ze stijgen gewoon door. Zij het iets minder hard dan nu. De onderzoekers gaan er vanuit dat als de rente nu met 1 procentpunt stijgt, de huizenprijzen 6 procent minder hard stijgen dan ze nu stijgen. Huizenbezitters hoeven zich dus geen zorgen te maken dat hun woning onder water komt te staan als de hypotheekrente stijgt.

'Goed nieuws'

Makelaarsvereniging NVM is blij met de onderzoeksresultaten. "De angst dat de koopmarkt op slot zou gaan, mocht de rente stijgen, blijkt ongegrond. Als de koopmarkt een rentestijging goed kan opvangen, is dat goed en geruststellend nieuws", laat voorzitter Ger Jaarsma weten.

Dit is een artikel van