Bright

Jongeren lopen weg bij Facebook, ouderen zorgen voor groei

12 februari 2018 17:08 Aangepast: 12 februari 2018 17:08

Facebook verloor afgelopen jaar jonge gebruikers in de VS en ziet eigenlijk alleen nieuwe aanwas onder 55-plussers. In Nederland blijft het totaal aantal gebruikers naar verwachting nog jaren doorstijgen.

Het succes van Facebook wordt onder meer gemeten aan de hand van het aantal nieuwe gebruikers. Daarbij geldt: hoe jonger hoe beter, want des te langer kunnen ze gebruiker blijven, is de hoop, meldt eMarketer.

Daling veel groter dan verwacht

Het onderzoeksbureau voorspelde vorig jaar al een afname in de categorie 12 tot 17 jaar in de VS, maar met 1,4 miljoen afhakers bleek de daling drie keer zo groot als eerder werd verwacht. In de groep van tussen de 18 en 24 jaar vertrokken vorig jaar nog eens 1,4 miljoen gebruikers.

Voor 2018 verwacht eMarketer een vertrek van 9,3 procent van de gebruikers onder de 11 jaar (officieel is Facebook pas vanaf 13 jaar te gebruiken, maar dat is makkelijk te omzeilen). De groep 12 tot en met 17 jaar ziet 5,6 procent vertrekken en van de 18 tot en met 24-jarigen houdt 5,8 procent op met facebooken.

Vooral 55-plussers

In die jonge leeftijdsgroepen zat vanaf 2013 al weinig groei. De groei zit voor Facebook vooral in de groep van 55 jaar en ouder, daardoor neemt het aantal gebruikers in de VS in 2018 alsnog lichtjes toe, met naar schatting 1 procent. Jongeren stappen volgens het digitale meetbedrijf vooral over naar Instagram en Snapchat.

Voor het Verenigd Koninkrijk is de prognose van eMarketer niet veel anders: daling in gebruikers tot en met 24 jaar, de groepen tot en met 44 jaar daar boven blijven gelijk en de groei begint daar pas boven de 45 jaar.

Aantal Nederlandse gebruiker blijft toenemen

Hoeveel jongeren en ouderen er in Nederland de komende jaren bijkomen of weglopen, is niet duidelijk. Wel onderzocht eMarketer in november het totaal aantal Nederlandse gebruikers door de jaren heen. Op dit moment heeft Facebook naar schatting 8,2 miljoen Nederlandse gebruikers. In 2021 zijn dat er naar verwachting 8,45 miljoen.

De jaarlijkse stijging van het aantal Nederlandse gebruikers is dan nog maar 0,6 procent. Ter illustratie: in 2009 nam het aantal gebruikers nog met bijna 20 procent toe in ons land. De rek is er dus behoorlijk uit. Opmerkelijk is dat ondanks de grote verschillen in aanwas per jaar, het percentage socialmediagebruikers in Nederland dat lid is van Facebook al jaren stabiel is: rond de 75 procent.

'Kwaliteit boven kwantiteit'

De cijfers van eMarketer blijven echter gebaseerd op data die het bedrijf zelf verzamelt van allerlei bronnen, zoals advertentienetwerken. De enige met de volledige cijfers is Facebook zelf, en die worden niet openbaar gedeeld.

Het bedrijf rekent naar buiten toe alleen met maandelijks actieve gebruikers, al gaf het onlangs wel toe dat het gebruik in uren eind vorig jaar al daalde. Dat zou echter de bedoeling zijn: het bedrijf wil voor kwaliteit boven kwantiteit gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore