Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Deze jongeren proberen Raad van Commissarissen te ontgrijzen

Het bestuur en de cursisten van 2016 Beeld © Blikverruimers

Toezichthouders bij bedrijven en organisaties zijn meestal witte mannen van een jaar of zestig. Daar moet verandering in komen, vindt de stichting Blikverruimers. Ze leiden jongeren op om zich tussen de old boys te nestelen.

Samen met vijf andere jonge mensen nam Eduard Schmidt het initiatief voor de stichting. De 27-jarige promovendus in de Bestuurskunde had tijdens zijn studie al aandacht voor het fenomeen van de grijze toezichthouders.

Hij vroeg zich af of het nu echt nodig is dat je 60 bent om toezichthouder te zijn. Toen hij van verschillende kanten begreep dat dat helemaal niet hoeft, begon het balletje te rollen. "Ik dacht: dit ga ik veranderen."

Betere besluiten

Het idee achter Blikverruimers is dat raden van toezicht beter worden als ze breder zijn samengesteld. "Nu zijn ze helemaal niet divers. Uit onderzoeken blijkt dat de gemiddelde leeftijd hoog is en het zijn vooral mannen. Met verschillende blikken op vraagstukken krijg je beter toezicht", denkt Schmidt.

Raden van Commissarissen hebben een stoffig en niet erg flitsend imago, dus waarom zou je als jongere daar eigenlijk plaats in willen nemen? "Is dat het beeld?", vraag Schmidt zich hardop af. "Je kunt juist echt het verschil maken, ervoor zorgen dat een organisatie beter gaat functioneren. Dat het geld aan goede dingen wordt besteed."

Training van een jaar

Bij Blikverruimers kunnen jonge toezichthouders in spé zich aanmelden voor een cursus van een jaar. In dat jaar mag je als cursist, als het even kan, ook meelopen bij een Raad van Commissarissen om ervaring op te doen. Ook krijg je allerlei trainingen van ervaren commissarissen.

De meeste daarvan bieden hun diensten gratis aan, vertelt Schmidt met enige trots. Daardoor kost het traject nu 350 euro voor een jaar. Daarna moet je klaar zijn voor een commissariaat, maar die moet je dan natuurlijk nog wel vinden.

Zitten de old boys daarop te wachten?

Schmidt hoopt dat de bestaande raden van commissarissen de meerwaarde van jonge mensen ook zien. “Jongeren hebben niet de ervaring, maar wel andere competenties. Een andere blik op de zaak.”

Tot nu toe hebben ze een cursist geplaatst om mee te lopen met een Raad van Toezicht. De hoop is dat er snel andere organisaties zullen volgen.

Bijzondere procedure

Om mee te mogen doen met het programma moet je wel een bijzondere sollicitatieprocedure doorlopen. Specifieke eisen zijn er niet, maar je moet “heel goed zijn in je vak, maar ook een bredere blik hebben.” Hij noemt het voorbeeld van iemand die in de zorg werkt, maar ook bijvakken filosofie heeft gedaan. “Daarnaast is het belangrijk dat je gemotiveerd bent en maatschappelijk betrokken.”

Wat bijzonder is: potentiële cursisten worden gevraagd om zelf te kiezen waar het sollicitatiegesprek plaatsvindt en ook waarom ze het graag op die plek willen doen. Volgens Schmidt zorgt dat voor 'verrassende gesprekken.'

Zelf ook ooit toezichthouder

Of Schmidt zelf ook ooit toezichthouder wil worden? "Dat zou me ontzettend leuk lijken. Maar ook voor mij is het goed om eerst eens een jaar mee te lopen. Ik denk dat ik goede ideeën heb, maar ik kan ook nog veel leren."

Meer op rtlz.nl