Geld en Werk

'Rekening kan naar Shell' als NAM schade niet kan betalen

01 februari 2018 20:49 Aangepast: 22 februari 2018 14:55
Rolf de Jong van Exxon en Marjan van Loon van Shell in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Als de gaskraan in Groningen zo ver dichtgaat dat de NAM de aardbevingsschade niet meer kan vergoeden, dan 'kan de rekening naar Shell'. Dat heeft de topvrouw van Shell Nederland, Marjan van Loon, beloofd in de Tweede Kamer.

Tijdens een hoorzitting zegde Van Loon ook toe dat die belofte binnen drie maanden zwart op wit wordt gezet. ExxonMobil, dat net als Shell voor de helft eigenaar is van de NAM, wilde geen garanties afgeven.

Zwart op wit

Van Loon stuitte in de Kamer op een muur van wantrouwen. Veel partijen zien de garantie van Shell liever meteen zwart op wit en juridisch sluitend, maar daarover moet volgens Van Loon eerst nog met het Rijk worden overlegd.

Dat zou niet zijn om nog ontsnappingsroutes in te bouwen om onder de aansprakelijkheid uit te komen, maar juist om ervoor te zorgen dat die sluitend is, verzekerde de Shell-bestuurder. "Onze intentie is het snel, netjes en volledig te regelen." In april of mei moeten de afspraken klaar zijn.

Exxon houdt kaarten tegen de borst

ExxonMobil-kopstuk Rolf de Jong zegde slechts toe dat zijn bedrijf erop zal toezien dat de NAM niet failliet gaat, wat hem op hoon en verontwaardigd gemor kwam te staan. De Amerikaanse olie- en gasgigant gaf ook nooit eerder een aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM af.

Dat Shell, die wel zo'n aansprakelijkheidsverklaring had uitgegeven, die onlangs bleek te hebben ingetrokken wekte veel woede. Het was de aanleiding voor de Kamer om Shell, ExxonMobil en de NAM aan de tand te voelen.

12 miljard kuub

Overigens zeggen de bedrijven ervan uit te gaan dat de NAM ook in de toekomst gewoon zelf aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, ook als de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. Volgens de NAM is er in totaal 18 miljard euro beschikbaar voor bevingsschade.

Gisteren werd er een mijlpaal bereikt voor de Groningers, toen er een nieuw schadeprotocol werd gepresenteerd. Afgesproken is dat de NAM volledig buiten de schadeprocedure wordt gehouden. Vandaag maakte minister Wiebes van Economische Zaken bekend dat hij wil dat de gasproductie op termijn drastisch wordt verlaagd, tot 12 miljard kuub per jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore