Geld en Werk

H&M en C&A onderzoeken arbeid door Chinese gevangenen

20 februari 2018 12:58 Aangepast: 20 februari 2018 13:10
Een H&M-filiaal in Shanghai. Beeld © Getty Images

Kledingketens H&M en C&A noemen het 'totaal onacceptabel' dat hun kleding mogelijk door Chinese gevangenen is gemaakt. Beide bedrijven starten, los van elkaar, een onderzoek.

In de Financial Times schreef de Britse oud-journalist en onderzoeker Peter Humphrey afgelopen weekeinde over de twee jaar die hij doorbracht in een 'spartaanse gevangenis' in Shanghai. Hij kwam daar terecht omdat de Chinese overheid hem en zijn vrouw, waarmee hij een onderzoeksbureau runde, veroordeelde voor het illegaal verkrijgen van persoonlijke  informatie. 

In de gevangenis moest hij met zijn medegevangenen lange dagen werken. Humphrey moest onder andere spullen inpakken.

Kleding maken

"Ik herkende merken als C&A, H&M en 3M", schrijft hij. 3M is een bedrijf dat onder andere kantoorartikelen maakt, zoals Post-its. Het salaris dat de gevangenen kregen: 15,30 euro per maand, dat gebruikt kon worden om toiletartikelen en snacks te kopen. Ook werd het werk gebruikt als puntensysteem waarmee gevangen strafvermindering konden verdienen. 

"Tot zover dus de sociale verantwoordelijkheid van deze bedrijven, al zijn ze zich er misschien niet bewust van dat gevangenisarbeid onderdeel is van hun toeleveranciersketen", schrijft hij. 

'Tegen alle regels en eisen'

Beide bedrijven zeggen hier inderdaad niets van te weten. "​Het is totaal onacceptabel voor ons om kledingproductie te hebben in gevangenissen", zegt een woordvoerder van H&M.

Het gaat volgens het bedrijf volledig in tegen alle opgestelde regels en eisen waaraan de leveranciers moeten voldoen. "We zijn op de hoogte van deze geruchten en we onderzoeken of hier sprake van is."

Ook C&A stelt een onderzoek in. "Alle 273 fabrieken waar we mee werken in China worden in ieder geval jaarlijks onderzocht en daar is dit nooit uitgekomen", aldus een woordvoerder. Naast dit jaarlijkse onderzoek zijn er volgens haar ook nog kwaliteitscontroleurs die toezien op eventuele misstanden. 

'Banden leverancier stopgezet'

C&A laat weten dat, in geval van misstanden, de relatie met de betreffende leverancier direct wordt stopgezet. Het bedrijf zegt zich niet bewust te zijn van dwangarbeid in de gevangenis in Shanghai, maar neemt de berichten hierover wel serieus. 

Humprey bracht bijna twee jaar door in de gevangenis. Hij werd opgepakt toen hij onderzoek deed naar omkoping bij farmaciebedrijf GalxoSmithKline, op verzoek van het bedrijf zelf.  

Transparantie

Het is niet de eerste keer dat deze kledingbedrijven in één adem genoemd worden met misstanden als lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Beide bedrijven hebben de afgelopen jaren geprobeerd hier verandering in te brengen met allerlei (internationale) afspraken. 

Rank a Brand, dat duurzame merken vergelijkt, zegt dat H&M inmiddels jaarlijks rapporteert over de verbeteringen en problemen rond de arbeidsomstandigheden van de kledingmakers. Ook heeft het een lijst met toeleveranciers bekendgemaakt.

C&A heeft vorig jaar ook een lijst gepubliceerd met namen en adressen van alle fabrieken waar het mee samenwerkt om de transparantie over de productie te vergroten. 

`