Geld en Werk

Raketten, petten en PayPal: wat deed Elon Musk eigenlijk niet?

02 februari 2018 17:23 Aangepast: 03 februari 2018 08:01
Elon Musk stapt uit de Tesla Model X Beeld © ANP

Elon Musk verkocht even tussen zijn andere werk door 20.000 vlammenwerpers en 50.000 petten. Hij waarschuwde mensen op Twitter er al voor om die vlammenwerper niet te kopen, het was overduidelijk 'a super terrible idea (unless you like fun)'. Dat bleek een goede marketingzet, ze gingen als warme broodjes over de toonbank.

Musk is on fire. Zijn bedrijf SpaceX schiet raketten de ruimte in, om ze vervolgens weer te laten landen op een robotschip in de oceaan. Tesla timmert aan de weg met elektrische voertuigen.

De ingenieur en ondernemer is inmiddels volgens Forbes zo’n 21 miljard dollar waard. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat de 46-jarige Musk al sinds jonge leeftijd werkt aan bijzonder veel projecten die een niet te stoppen ambitie laten zien.

Zip2 -  In 1995 stopte de toen 24-jarige Musk met zijn studie natuurkunde aan de Stanford Universiteit om zijn eerste bedrijf te starten: Zip2. Het bedrijfje dat hij opzette samen met zijn broer Kimbal en 28.000 dollar van zijn vader, leverde landkaarten en was een soort bedrijvengids voor online kranten.

Je zou het kunnen zien als de eerste online gouden gids. In 1999, na vier jaar, verkocht Musk het voor 307 miljoen dollar aan Compaq, toen het hoogste bedrag dat ooit betaald was voor een internetbedrijf. Musk kreeg 22 miljoen en was op zijn 28e miljonair. Compaq gebruikte Zip2 voor zoekmachine AltaVista.  

X.com - Van het verdiende geld stak Musk 10 miljoen in X.com, een online bank. Doel was het veilig overmaken van geld via e-mail. In 2000 fuseerde X.com met Confinity, dat het product PayPal een jaar daarvoor had ontwikkeld. X.com ging zich volledig toeleggen op online betalingen en veranderde de naam. In 2002 kocht eBay het bedrijf voor 1,5 miljard dollar.

Everdream - In 1998 investeerde Musk in Everdream, een IT-bedrijf. Dat was mede-opgericht door zijn neef Lyndon Rive. Het bedrijf verkocht antivirussoftware, regelde de backups van data en data-encryptie en verkocht desktopmanagementsystemen. In 2007 werd het bedrijf verkocht aan Dell, voor welk bedrag is niet bekendgemaakt

Miniatuurvoorbeeld

SpaceX - Musk is lid van de Mars Society, een organisatie die Mars wil verkennen. Musk wil daar een kas plaatsen, die ons meer moet leren over de planeet. Aangezien geen enkele ruimtevaartorganisatie mee wilde werken, besloot hij in 2002 ruimtebedrijf SpaceX op te richten.

SpaceX test veel met herbruikbare raketten, zodat de kosten van een raketlancering beperkt blijven. Musk wil reizen naar Mars betaalbaar maken en daar een kolonie opzetten.

The Musk Foundation - In 2002 wordt de Musk Foundation opgericht. Die stichting deelt beurzen uit voor onderzoek naar hernieuwbare energie, ruimteontdekking, onderwijs over wetenschap en bouwkunde en kinderziektes en stoornissen.

Tesla Motors - Het bedrijf voor elektrische auto's werd in 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Na een flinke investering treedt Musk in 2004 toe tot de raad van bestuur. In 2008 wordt hij ceo van het bedrijf.

SolarCity - Musk investeert flink in SolarCity, een van de grootste installateurs van particuliere zonnepanelen in Amerika. Zijn neven Lyndon en Peter (die van Everdream) hebben dat bedrijf in 2006 opgericht. In 2016 neemt Tesla het bedrijf over voor 2,5 miljard

Miniatuurvoorbeeld

Stripe - Een in 2010 opgericht online betaalbedrijf dat zich richt op mobiele apps, krijgt ook een investering van Musk. Het bedrijf werkt voor onder andere Lyft, Deliveroo, WeTransfer, Ticketswap, Facebook en Unicef.

Vicarious FPC -  In 2014 slaan Elon Musk, Mark Zuckerberg en Ashton Kutcher de handen ineen om 40 miljoen dollar te investeren in Vicarious FPC, een geheimzinnig bedrijf dat bezig is met kunstmatige intelligentie (AI). Vicarious wil het deel van de hersenen dat kan zien, rekenen, taal begrijpt en het lichaam laat bewegen namaken. Kort gezegd: ze willen een computerprogramma maken dat denkt als een mens.

DeepMind - Ook het bedrijf DeepMind, dat onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie, krijgt een investering van Musk. Maar, zo legt hij uit, dat is niet omdat hij geld wil terugverdienen. Met zijn investering wil Musk meer inzicht krijgen in kunstmatige intelligentie, iets waar hij zich ook grote zorgen over maakt. DeepMind wordt later gekocht door Google.

OpenAI - Juist omdat hij zich zorgen maakt over de mogelijke gevaren van AI - hij is bang voor een terminator-scenario - doneert hij 10 miljoen aan het Future of Life instituut, dat onderzoek doet naar die gevaren. In 2015 draagt hij bij aan de 1 miljard dollar die OpenAI ophaalt. Dat bedrijf is een non-profit-instelling dat openlijk onderzoek doet naar AI.

Hyperloop - In 2012 presenteert Musk zijn idee voor de Hyperloop, een vacuümtrein die in een buis enorm hoge snelheden moet gaan halen. Bedrijven van Musk werken aan het concept, maar hij heeft ook anderen uitgenodigd om aan de ontwikkeling te werken.

Daarvoor heeft SpaceX de Hyperloop Pod Competition uitgeschreven. Naast het hoofdkantoor van SpaceX is een 1,6 kilometer lange testbuis gebouwd, teams kunnen zich inschrijven om een capsule te ontwerpen, bouwen en testen. Een team van de TU Delft won deze wedstrijd in 2017.

The Boring Company - Geheel in lijn met de Hyperloop, SpaceX en Tesla zoekt Musk naar nieuwe vormen van vervoer. Daarvoor heeft hij The Boring Company opgericht, waarmee hij probeert om goedkoop tunnels te maken. Die zouden vervolgens geschikt kunnen zijn voor vervoer op hoge snelheid.


Miniatuurvoorbeeld

Wat ging er niet goed? 

Niet veel, maar er zijn wel een aantal projecten van Musk te vinden waar het niet helemaal goed ging.

1. In augustus 2010 investeert Musk 20 miljoen in Halcyon Molecular, een biotechnologische startup die zich richt op het ontdekken van geheimen in DNA. Het bedrijf start in 2008, maar sluit de deuren in 2012.

2. Op het moment dat hij op 24-jarige leeftijd samen met zijn broer Kimbal Zip2 opricht, werkt hij hard en wil hij niet falen. Als het bedrijf investeerders aantrekt, weigeren zij om hem ceo te maken. In een boek dat over hem gaat wordt hij beschreven als iemand die niet snapt hoe hij een goede leider is in die periode.

3. Musk reist in 2001 naar Rusland, waar hij hoopt dat hij een intercontinentale ballistische raket kan kopen. Ze weigeren

4. Jaren later snapt hij dat het niet erg is te falen. In 2015 zegt hij in een interview met fast company het volgende: "Als de dingen die je doet niet falen, dan ben je niet innovatief genoeg."

Dat falen echt leerzaam kan zijn bleek toen er een hoop SpaceX-raketten crashten. Uiteindelijk blijkt dat de data die dit oplevert waardevol is, en later lukt het om raketten midden op zee te laten landen op een droneschip.

Miniatuurvoorbeeld

5. Aan het einde van 2008 gaat het zowel met Tesla als met SpaceX niet goed. De vele crashes zorgen dat er niet veel vertrouwen is in SpaceX. Er is nog maar een paar ton aan budget over en zou geen salarissen kunnen betalen. Maar op 23 december sluit SpaceX voor 1,6 miljard dollar een deal met NASA, en een dag later komt een Tesla-deal rond. 

6. Hij krijgt zijn auto’s niet op tijd af. Toen Tesla Model 3 lanceerde was het niet mogelijk om de beloofde 5000 auto’s op tijd af te krijgen. In het derde kwartaal van 2017 waren er slechts 260 gebouwd, in plaats van de 1500 die ze hadden willen bouwen.

Exact datzelfde gebeurde met de Model X, die in 2013 op d emarkt moest komen. De eerste auto was er pas in 2015 en ook daarna bleef er een tekort aan de auto.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore