Geld en Werk

Doorstart voor maker van 'heldere' kaarten Cito Plan

20 februari 2018 17:44 Aangepast: 03 maart 2018 02:02
Beeld © ANP

De failliete kaartenmaker Cito Plan maakt een doorstart. De Amsterdamse uitgeverij Buijten & Schipperheijn heeft de activiteiten van het Haagse bedrijf overgenomen. Directeur Guido Sneep is enthousiast over de mogelijkheden.

Met de boedel van Cito Plan krijgt de nieuwe eigenaar een gerespecteerde branchegenoot in handen. "Cito Plan staat voor vakmanschap", zegt Sneep. "Het bedrijf maakte prachtig vormgegeven kaarten. Ze zijn heel helder en kennen geen overdaad aan informatie, zodat ze heel overzichtelijk zijn."

Buijten & Schipperheijn neemt onder meer de voorraden, de bestanden, het archief en de rechten over. "Die gaan wij inpassen in onze eigen activiteiten", aldus Sneep. "Wij zijn zelf sinds 1987 al als kaartenmaker actief, in opdracht van derden en voor eigen producten."

Zo maakt de Amsterdamse uitgever eigen fiets- en wandelkaarten, onder meer onder de naam Smulders Kompas dat teruggaat tot 1844. "Dat bedrijf hebben we begin jaren negentig al ingelijfd”, zegt Sneep.

Concurrentie

Cito Plan werd in 1912 als 'Cartografisch Instituut Cito-Plan' opgericht, en werd al snel bekend om zijn wand- en stadskaarten. Het bedrijf kampte afgelopen decennia met concurrentie van zijn grotere concurrent Suurland Falkplan.

Nog veel meer last had het van de opkomst van elektronische navigatiesystemen als TomTom en de groeiende beschikbaarheid van digitale kaarten als Google Maps.

Geen baangarantie

Eind vorige maand ging Cito Plan failliet. Vandaag verkocht curator Laurens Prickartz de belangrijkste onderdelen aan de Amsterdamse concurrent. Wel zal het Haagse kantoor gesloten blijven, en is er geen baangarantie voor de zes werknemers.

"Wij hebben een prachtig pand in Amsterdam, waar het uitstekend bij kan", aldus directeur Sneep. "Hoeveel werknemers we overnemen, kunnen we nog niet inschatten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore