Geld en Werk

Ouderen vermogender dan ooit, huizenbezitters rijkste groep

29 juni 2016 11:02 Aangepast: 31 juli 2017 02:00
30 procent van de verkeersdoden zijn fietsers. Beeld © ANP

Ouderen in Nederland hebben nog nooit zoveel vermogen bij elkaar gespaard als nu. Huishoudens met een hoofdkostwinner die ouder is dan 65 zijn samen goed voor 462,7 miljard euro.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS vanochtend heeft gepubliceerd. Het vermogen van een huishouden bestaat uit alle bezittingen (huis, geld, aandelen, et cetera) minus de schulden. Het pensioen is hier overigens niet in meegerekend.

Ouderen steeds rijker

Gemiddeld hadden huishoudens met een bejaarde kostwinner in 2014 een vermogen van 243 duizend euro. Als je de extremen minder zwaar laat meewegen (door de mediaan te gebruiken), kwam het vermogen per huishouden uit op 109 duizend euro. Dat geeft wellicht een iets eerlijker beeld van hoe het er voor staat voor de doorsnee oudere. Het vermogen van ouderen is ruim verdubbeld ten opzichte van 2006, toen dat bedrag nog ‘slechts’ op 49 duizend euro lag.

Daarmee vormen 65-plussers veruit de meest vermogende leeftijdsgroep. Huishoudens met een kostwinner tussen de 45 en 65 moeten het door de bank genomen met ongeveer de helft doen. Nog jongere huishoudens hebben vaak amper vermogen. Het doorsnee huishouden met een kostwinner tussen de 25 en de 45 jaar oud, mag slechts pochen met een vermogen van 2000 euro.

Huizenbezitters zijn het rijkst

Voor een groot zijn de verschillen tussen leeftijdsgroepen te verklaren door het bezit van een eigen huis, en in welke mate daar al op is afgelost. Oudere mensen hebben daar nu eenmaal meer tijd voor gehad.

Het verschil in vermogen tussen huurders en huishoudens met een koopwoning is dan ook enorm. Het gemiddelde vermogen van huurhuishoudens was in 2014 25.000 euro, de mediaan komt slechts uit op 3000 euro.

Huizenbezitters daarentegen hebben gemiddeld een vermogen van 242.000 euro, de mediaan ligt voor deze groep op 115.000 euro: het hoogste van alle groepen. In totaal hebben de ruim vier miljoen huizenbezitters in Nederland een vermogen van meer dan een biljoen (duizend miljard) euro. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`