Geld en Werk

Tokyo is de duurste stad voor wiet, Amsterdam op plek 77

01 februari 2018 15:44 Aangepast: 22 februari 2018 11:51
Beeld © EPA

Echt ontspannen word je waarschijnlijk niet als je ruim 32 dollar voor een gram marihuana moet betalen. Dat is de prijs in Tokyo en de Japanse stad is daarmee de duurste stad ter wereld om wiet te kopen, blijkt uit de Cannabis Price Index.

De Cannabis Price Index is opgesteld door het bedrijf Seedo, dat apparaten maakt waarmee je thuis marihuana kan groeien. Het vergeleek wat een gram wiet je kost in 120 verschillende steden. Ze keken naar steden waar het gebruik van wiet legaal maar ook naar steden waar het illegaal is. De lokale prijzen werden omgerekend naar dollars.

Paul McCartney

In de top vijf duurste steden om marihuana te kopen staan vooral Aziatische steden. Tokyo is het duurst, maar ook in Seoul, Kyoto en Hong Kong betaal je rond de dertig euro voor een gram wiet.

Dat marihuana er zo duur is komt vooral door de extreem strenge drugsregels die er gelden. Wie in Japan drugs gebruikt of in bezit heeft, kan tot vijf jaar celstraf krijgen. Op het groeien en verkopen van wiet staan celstraffen tot 10 jaar. Uitzonderingen worden er niet gemaakt, Beatle Paul McCartney moest er ooit tien nachten de cel in omdat hij werd opgepakt voor drugsbezit in 1980.

Amsterdam

Opvallend in de lijst is dat Amsterdam of Rotterdam niet in de top 10 goedkoopste steden staan, ook al wordt het gebruik van wiet in Nederland gedoogd, en zou je daarmee verwachten dat het in ons land goedkoper is. Dat blijkt dus niet zo te zijn. En Amsterdam en Rotterdam worden ook niet genoemd als steden waar de meeste marihuana wordt gebruikt. 

Rotterdam staat op plek 98 van de 120 duurste steden. Je betaalt er omgerekend 6,33 dollar per gram wiet. In Amsterdam ben je iets duurder uit, daar ligt de prijs voor een gram wiet gemiddeld op 7,89 dollar, en daarmee staat Amsterdam op plek 77.

Goedkoop

Het goedkoopste ben je uit Quito, de hoofdstad van Ecuador. Een grammetje wiet kost daar slechts 1,34 dollar. Quito wordt gevolgd door Bogota, het Paraguayaanse Asuncion, Jakarta en Panama City. In zowel Indonesië als Panama is het gebruik van marihuana illegaal. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van