Geld en Werk

Tjeerd blij met comeback als leraar: 'Het plezier in de ogen van de kinderen!'

29 januari 2018 14:00 Aangepast: 30 januari 2018 09:16
Leerkracht Tjeerd van den Elsen. Beeld © Eigen foto

Veel werkende Nederlanders lijkt het wel wat om voor de klas te staan, maar bijna niemand maakt de overstap. Waarom zou je die overstap toch moeten maken? Leerkracht Tjeerd van den Elsen (38) weet het antwoord wel: "Het plezier in de ogen van de kinderen."

Beperkte carrièremogelijkheden, het lage salaris en de hoge werkdruk zijn de belangrijkste obstakels voor het maken van een overstap naar het onderwijs, blijkt uit een enquête in opdracht van het Platform Beta Techniek.

Heel bijzondere rol 

Van den Elsen, leerkracht van groep 6 van Basisschool De Vijf Hoeven in Tilburg, snapt best dat mensen die obstakels noemen. Toch is hij hartstikke blij met zijn baan. "Je bent leerkracht vanwege je passie voor het onderwijs, niet voor het geld." 

En natuurlijk is de werkdruk wel hoog, maar Van den Elsen kan ermee omgaan. "Het belangrijkste is dat je niet in je eentje blijft denken: er komt te veel op mijn bordje. Het helpt erg als je het bespreekt met collega's en leidinggevenden."

Het plezier in hun ogen

Van den Elsen werd vorig jaar 'leraar van het jaar 2017' in de categorie basisonderwijs. Toch was zijn beroep geen liefde op het eerste gezicht. Zo'n tien jaar geleden zei hij het onderwijs gedag, hij was 'helemaal klaar' met zijn baan. "Ik voelde me niet gehoord. Vernieuwing werd niet gestimuleerd en ik kreeg te horen dat ik het maar in mijn eentje moest uitzoeken."

De Brabander ging als radiomaker aan de slag bij de Efteling. Hij bleef er drie jaar, maar keerde toch terug in het onderwijs. Toen hij uiteindelijk bij De Vijf Hoeven belandde, vond hij zijn draai helemaal. "Het is voor mij erg fijn dat ik hier kan meedenken met het lesprogramma."

Bijzondere rol

"We maken nu een radioprogramma bij ons op school als onderdeel van het taalonderwijs. Om een goede leerkracht te zijn, moet je authentiek zijn. Het is goed om je eigen hobby onderdeel te kunnen maken van de les." 

Inmiddels zou Van den Elsen niet anders meer willen. "Je beseft het misschien niet elke dag, maar als leraar heb je echt een heel bijzondere rol in het leven van een kind. Je levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling van een kind. Dat vind ik het mooie van het vak. Je probeert de kinderen elke dag een stapje verder in hun leven te brengen. Het plezier in hun ogen is het mooiste onderdeel van het vak."

Dagboek van een juf: Annette laat zien hoe hoog de werkdruk is

Eerder liet deze basisschoolleerkracht zien wat haar doorsnee-werkweek is.

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore