Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Faillissementsfraudeur 'Tony Miljony' hoeft niet de cel in

Ook blikjes bevatten een laagje plastic. Beeld © RTL Nieuws

De omstreden 'superuitvinder' Antonio Perra, die miljoenen van investeerders liet verdwijnen, hoeft niet de cel in. De Amsterdamse rechtbank veroordeelde hem gisteren voor faillissementsfraude tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

De 48-jarige Perra kwam ruim tien jaar geleden in het nieuws, met onder meer zijn plannen voor een ronde televisie en een hersluitbaar blikje. De uitvinder haalde miljoenen bij investeerders als Marcel Boekhoorn op, en kondigde aan miljardair te zullen worden. Dat leverde hem de bijnaam 'Tony Miljony' op.

Faillissementen

Het liep anders. De uitvindingen leverden niet de voorspelde kapitalen op, en veel investeerders konden fluiten naar het grootste deel van hun centen. In 2013 ging Perra persoonlijk failliet, begin 2014 volgde het bankroet van zijn bedrijf AP Holding.

Afgelopen jaren kon door de curator en de FIOD niet worden aangetoond dat Perra de miljoenen in zijn eigen zak had gestoken. Afgelopen weken stond de uitvinder toch voor de rechter, omdat het Openbaar Ministerie hem betichtte van faillissementsfraude. Het OM eiste een gevangenisstraf van vier maanden, waarvan drie voorwaardelijk.

Lichtzinnige houding

De rechtbank oordeelde gisteren dat de uitvinder inderdaad faillissementsfraude heeft gepleegd. De rechter rekent hem aan dat hij na 2010 een puinhoop had gemaakt van zijn administratie, en de curator die de faillissementen moest afwikkelen onvoldoende van informatie voorzag.

Perra heeft, volgens de rechter, door zijn nalatigheid het vertrouwen geschonden dat nodig is voor een goed functionerend handelsverkeer. "Hij heeft hiermee blijk gegeven van een lichtzinnige houding ten opzichte van de belangen van zijn schuldeisers."

Strafverlichting

In principe vond de rechtbank de zaak ernstig genoeg voor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Maar omdat de uitvinder niet eerder voor soortgelijke strafbare feiten is veroordeeld en omdat de strafzaak lang heeft voortgesleept, beperkte de rechter zich tot een voorwaardelijke gevangenisstaf en een taakstraf.

Curator Axel de Groot, die het persoonlijke faillissement en het bankroet van het bedrijf afwikkelt, is tevreden met de straf. "Het belangrijkste is dat faillissementsfraude bewezen is verklaard." Dat Perra niet de cel in hoeft, zegt De Groot 'wel te kunnen billijken', omdat de strafzaak zo lang heeft geduurd. "Wel heeft het er een beetje de schijn van dat iemand wordt beloond voor het niet op orde hebben van zijn administratie."

Advocaat Dian Brouwer kondigt aan dat het 'waarschijnlijk' is, dat Perra in hoger beroep gaat. "Ik heb in deze zaak op alle punten vrijspraak bepleit, dus het ligt voor de hand dat er aanleiding is om hoger beroep aan te spannen."