Geld en Werk

Topjaren voor de bouw dankzij verduurzaming en infra

24 januari 2018 17:51 Aangepast: 24 januari 2018 18:14
Beeld © ANP

De bouwsector heeft een ijzersterk jaar achter de rug en ook de komende jaren is er volop werk, verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Bouwbedrijven profiteren vooral van de verduurzaming van woningen, terwijl er op het gebied van infrastructuur miljarden vrijkomen voor investeringen in het spoor, het wegennet en de scheepvaart. Dat concludeert het EIB op basis van eigen onderzoek.

De productie in de bouw groeide in 2017 met 5 procent, wat neerkomt op een extra omzet van 3 miljard euro. Dat dankt de sector met name aan de opgebloeide woningbouwmarkt: er werden vorig jaar zo'n 64.000 nieuwe huizen gebouwd, tegenover 55.000 een jaar eerder. Dat leverde onder meer 10.000 nieuwe voltijdsbanen op.

Nieuwe wegen

Die koppositie wordt binnenkort overgenomen door de infrastructuur. Terwijl de groei in de woningbouw duidelijk afvlakt, nemen de investeringen in infrastructuur juist sterk toe. Het kabinet investeert de komende jaren fors in de aanleg van nieuwe auto-, spoor- en vaarwegen.

Met groeicijfers van 7 procent in 2018 en bijna 10 procent in 2019 wordt de infrastructuur hierdoor zelfs de snelst groeiende sector binnen de bouw, verwacht het EIB.

Miniatuurvoorbeeld

Bouwwerkzaamheden bij de A1. (foto: ANP)

De toekomstverwachtingen voor de wat langere termijn zijn ook gunstig. De totale bouwproductie bereikt in 2019 een niveau van bijna 69 miljard euro en komt daarmee weer uit boven het niveau van voor de crisis. In de jaren daarna ligt de verwachte groei op 2 procent per jaar.

Stevige impuls

Een van de aanjagers is de verduurzaming. Naast de bouw van nieuwe woningen moeten bestaande energiezuiniger worden gemaakt. Ook hier speelt het kabinet een rol: de bouwsector verwacht een stevige impuls door het duurzaamheidsbeleid in het regeerakkoord.

Toch zijn lang niet alle woningbezitters hier al bewust mee bezig, blijkt uit een onderzoek van Kantar in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De meeste ondervraagden (25 procent) geven aan dat zij vooral energie besparen door de verwarming lager zetten. 

Eén op de vijf isoleert zijn huis (22 procent), neemt energiezuinige lampen (19 procent) of dubbel glas (18 procent). Tien procent neemt nog helemaal geen energiebesparende maatregelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore