Geld en Werk

Deliverookoerier sleept werkgever voor de rechter

24 januari 2018 07:44 Aangepast: 26 juni 2019 10:50
Beeld © ANP

Een maaltijdbezorger van Deliveroo zet zijn rechtszaak tegen zijn baas door. Sytze Ferwerda is boos over het feit dat per 1 februari alle bezorgers door moeten als zzp'er.

Volgende week al moeten de bezorgers, riders genoemd, aan de slag als zelfstandige. Ze zijn dan officieel niet meer in dienst bij de maaltijdbezorger. Ferwerda (19) stapt naar de rechter omdat hij in de nieuwe situatie volgens hem schijnzelfstandige is.

Dagvaarding verstuurd

"Ik ben student, ik ben geen eigen bedrijfje", zei Ferwerda eerder al tegen RTL Z. "Mijn werkgever belazert me. Die wil uit winstoogmerk mij alle risico's geven."

De bezorger wordt gesteund door de PvdA, die hem ook hielp met het ophalen van voldoende geld voor de rechtszaak. Dat is inmiddels gelukt en de dagvaarding is dan ook de deur uit.

Onverzekerd

Volgens Deliveroo is het voor de riders een voordeel om als zelfstandige aan de slag te gaan, omdat ze dan meer zouden kunnen verdienen. Maar volgens de PvdA en Ferwerda ligt dat heel anders. Zij wijzen erop dat de – veelal jonge – bezorgers straks niet meer verzekerd zijn voor ongevallen terwijl ze wel veel risico lopen tijdens hun werk.

Uiteindelijk hopen de PvdA en Ferwerda dat de rechter oordeelt dat de zzp-constructie een verkapt dienstverband is en dat Ferwerda gewoon officieel in dienst komt, met alle bescherming die daarbij hoort.

Nieuwe boeven

Ook vakbond CNV liet zich eerder al keihard uit over het voornemen van Deliveroo: "Onverzekerd op een fiets, opgejaagd door stukloon, zonder zekerheid van inkomen en zonder pensioen op te bouwen. Het is een triest verdienmodel'', zei voorzitter Maurice Limmen.

"Deliveroo zijn de nieuwe boeven. Ze proberen over de rug van hun bezorgers de winsten maximaal op te stuwen. Alle risico's voor de bezorger, alle winst voor Deliveroo", schrijft PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. "Ik hoop dat de rechter oordeelt dat dit niet mag, en dat de bezorgers weer zeker kunnen zijn van een inkomen, een verzekering bij arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte."

Als de rechter inderdaad in het voordeel van Ferwerda oordeelt, kan dat ook gevolgen hebben voor andere bezorgdiensten als UberEats. Ook zij gebruiken zzp'ers voor de bezorging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore