Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Run op vakantiehuisjes: 'Iedereen vist in dezelfde vijver'

In veel vakantieparken mag je niet het hele jaar wonen.

Er zijn steeds minder vakantiehuisjes om in te investeren. In Nederland is het aanbod bij marktleider Center Parcs zelfs op. Dat komt doordat we allemaal ongeveer hetzelfde huisje willen. Maar wat zoeken we dan in een recreatiewoning?

Dat er in Nederland geen enkel vakantiehuisje meer te krijgen is, dat is wat overdreven, zeggen makelaars. Er staan er nog genoeg te koop, op Funda alleen al ruim 3500 door heel Nederland. 

Zelfde vijver

Maar de vraag van particulieren naar vakantiewoningen is de afgelopen jaren wel flink toegenomen en die particulieren zoeken vrijwel allemaal hetzelfde. "Iedereen vist nu in dezelfde vijver", zegt Marcel Kwast van Parc Estate, specialist in recreatief vastgoed.

Die vijver, dat zijn vakantiewoningen aan de kust zoals in Schoorl of Bergen. Maar veel vraag is er ook naar huisjes op Terschelling en Vlieland. "Het aanbod op die A-locaties wordt schaarser. De afgelopen jaren zijn daar alleen maar meer toeristen bijgekomen, en dat is goed voor de verhuur."

 
Miniatuurvoorbeeld

Vakantiehuisjes op recreatiepark Marinapark in Volendam.

Texel

Dat ziet ook makelaarsvereniging NVM in een onderzoek naar recreatiehuizen. Aan de kust in Noord-Holland zijn in 2016 zijn 27 procent meer vakantiehuisjes verkocht. Op Texel is zelfs een gebrek aan aanbod, waardoor de prijzen stijgen. "De gebieden die zeer aantrekkelijk zijn voor toeristen, doen het op de recreatiemarkt ook het beste", zegt Roeland Kimman van de NVM.

Locatie, locatie, locatie dus. Maar wat zoeken particuliere beleggers nog meer in een vakantiewoning? Het huisje moet goed zijn afgewerkt en onderhouden, van alle gemakken en luxe snufjes voorzien, merkt de NVM.

Maximaal 2 ton

Het liefst willen kopers een vakantiewoning voor vier tot zes personen, met twee of maximaal drie slaapkamers, ziet Kwast. En het budget van kopers loopt gemiddeld tot 2 ton. "Het liefst willen kopers daaronder blijven, maar dat is lastig als je kwaliteit en locatie zoekt."

Het gemiddelde vakantiehuisje verkocht in 2016 voor ruim 140.000 euro. Maar er zitten grote verschillen tussen de prijzen van nieuwbouw en bestaande recreatiewoningen. Die eerste zijn meer in trek, en daarmee ook duurder. Voor nieuwbouw betaal je per vierkante meter al snel 500 euro meer dan voor al bestaande vakantiehuisjes.

Risico's

Klinkt goed? Toch moet je altijd blijven opletten, zegt de NVM. "De gemiddelde verkooptijd van een recreatiewoning is bijna een jaar. Je komt er dus niet zo snel vanaf."

Bron: RTL Z / Carien ten Have