Geld en Werk

Wet over delen betaaldata totaal onbekend bij Nederlander

22 januari 2018 14:03 Aangepast: 22 januari 2018 15:10
Beeld © ANP

Een groot deel van de Nederlanders weet niet dat niet alleen de bank, maar ook bedrijven straks mogen meekijken op hun betaalrekening. Dat blijkt uit onderzoek van DVJ Insights.

Vanaf dit jaar gaat in heel Europa een nieuwe betaalwet in. Die heet PSD 2, een regeling die er kort samengevat voor zorgt dat banken hun gegevens moeten delen met derde partijen.

Dat gebeurt alleen als jij daar als consument toestemming voor geeft en als een bedrijf vooraf duidelijk heeft verteld wat het met je gegevens gaat doen.

Meer weten over wat wel en niet mag? Kijk hieronder:

Volgens de Europese Commissie zou dat goed zijn voor meer concurrentie en innovatie. Want er ontstaat meer ruimte voor nieuwe diensten en producten. Je zou veel sneller een hypotheek kunnen aanvragen, of een handig overzicht kunnen krijgen van je financiële uitgaven en waar je kan besparen.

Fraude en onveilig

Maar consumenten zijn er amper van op de hoogte, blijkt uit onderzoek van DVJ Insights. 82 procent heeft nog nooit van de nieuwe Europese betaalwet gehoord. En als consumenten wordt uitgelegd wat de bedoeling is, wil maar 8 procent er in de toekomst gebruik van maken. Dat zijn dan vooral mannen, millennials en inwoners uit grote steden.

Ook roept de nieuwe betaalwet vooral negatieve associaties op. Consumenten denken aan fraude, vrezen voor hun privacy, noemen woorden als slecht en onveilig. Van alle termen die genoemd worden om PSD 2 te omschrijven, is 81 procent negatief. Vooral oudere consumenten zien zijn erg kritisch.

Dit weekend bleek al dat consumenten er niet op vertrouwen dat bedrijven goed met hun data omgaan, volgens een enquête van het AD.  

Privacy

Juist die privacy is nu een heikel punt in de nieuwe betaalwet. Want hoe weet je als consument zeker dat een bedrijf je gegevens niet misbruikt? En hoe zorgt een bedrijf ervoor dat ze je helder en simpel vertellen waar ze jouw gegevens voor nodig hebben?

Nog lang niet op alle vragen is er vanuit  de Europese Commissie een antwoord. Het gaat dan met name om de vraag wie verantwoordelijk is voor het toezicht. Is dat De Nederlandsche Bank die moet controleren of de banken zich aan de regels houden? Of wordt dat de Autoriteit Persoonsgegevens, die gaat over privacy? Vooralsnog is dat nog niet duidelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van