Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Amerikaanse banken verbieden aankoop bitcoins met creditcard

Beeld © AFP

Een groeiend aantal Amerikaanse banken staat niet meer toe dat klanten cryptomunten als bitcoin kunnen kopen met hun creditcard. Ze vinden het risico te groot.

Het gaat onder meer om JPMorgan Chase, Bank of America en Citigroup, meldt Bloomberg. De banken zijn bang dat klanten hun creditcardschuld niet meer terug kunnen betalen als een cryptomunt op een bepaald moment niets meer waard blijkt.

Bij de Bank of America, die de maatregel gisteren liet ingaan, gaat het om alle soorten credit cards. Met gewone betaalpassen kunnen klanten wel betalen volgens een woordvoerder.

Nederlandse banken

Rabobank, ABN Amro en ING kennen nog geen dergelijk verbod. Klanten mogen zelf weten of ze cryptomunten met hun creditcard kopen, zegt een Rabobank-woordvoerder. "Het is wel voor hun eigen risico". 

Mastercard piekert niet over een verbod en vaart juist wel bij de hele cryptohype. Afgelopen jaar nam het aantal internationale transacties die de creditcardreus verwerkte toe met 22 procent.

En dat is met dank aan de cryptomunten die werden gekocht, zo liet cfo Martina Hund-Mejean in een gesprek met analisten weten. Zij verwacht overigens niet dat deze trend doorzet, gezien ook de koersen afgelopen week.

De tien belangrijkste cryptomunten daalden fors in waarde. Bitcoin werd zelfs minder dan 8000 dollar waard.

Witwassen

Als tweede reden voor het verbod van Amerikaanse banken geeft Bloomberg dat banken verplicht zijn om het witwassen van geld, of signalen, daarvan door te geven aan de toezichthouder. En dat gaat lastig als dollars worden ingewisseld voor cryptomunten.

Nederlandse banken zijn hier ook alert op. ING-woordvoerder Harold Reusken zegt dat er bij cryptomunten  'integriteitsrisico's' spelen en dat als er aanwijzingen zijn dat er fraude in het spel is, er uitgebreid onderzoek volgt.

Hij laat weten dat de bank wel 'zeer terughoudend' is als het gaat om 'ondernemingen die actief zijn in de cryptomarkt'. Ook ABN Amro en Rabobank zijn cryptobedrijven liever kwijt dan rijk, bleek deze week uit een rondgang langs banken.

Regulering

Ewald Nowotny, bestuurder bij de Europese Centrale Bank, zei in december dat de Europese Unie regels moet gaan opstellen voor cryptomunten om te voorkomen dat deze wordt gebruikt om geld wit te wassen.

Zuid-Korea legde onlangs de handel in cryptomunten via banken aan banden. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer vorige maand was de gedeelde mening ook dat cryptomunten maar beter gereguleerd kunnen worden.