Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Deze ondernemers draaien overuren door de storm

Een bergingsvoertuig aan de slag in het barre stormweer. Beeld © Regio15 / Nick van Mourik

90 miljoen euro schade, rondvliegende daken en bomen en – vooral – veel omvallende vrachtwagens. De storm van gisteren is niet geruisloos voorbijgegaan. Voor sommige mensen zorgt zo'n storm niet alleen voor overlast, maar ook voor een hoop werk.

Zo ook voor de bergers van Vreugdenhil, die gisteren een extreem drukke dag hadden. "We hadden van tevoren opgeschaald zodat we niet voor verrassingen kwamen te staan, maar het was toch weer meer dan verwacht", vertelt directeur Chris Müller.

Op een normale dag krijgt het bedrijf 1 of 2 bergingsaanvragen. Gisteren waren het er 22. Vooral lichtere vrachtwagens kwamen vaak in de problemen door de harde wind.

Lichtgewicht wagen met piepschuim

De omgewaaide vrachtwagens blijken vaak niet uit Nederland te komen. Het waren volgens Müller vooral Poolse chauffeurs die met slecht nieuws de baas moesten bellen gisteren. Sommige chauffeurs roepen het onheil ook wel over zichzelf af. "We hebben er nu ook een staan met een lichtgewicht vrachtwagen, geladen met piepschuim voor iPhones", vertelt de berger.

Dat vooral Polen in de problemen komen heeft meerdere redenen, denkt Müller. Ten eerste zijn de lichte vrachtwagens vrijgesteld van tol in Duitsland en de druk is hoog. "Kennelijk hebben ze een wurgcontract, waarbij koste wat het kost die lading bezorgd moet worden. Nederlandse transporteurs gaan daar anders mee om."

Het bedrijf van Müller zit langs de A4 en van daaruit kijkt hij ook uit op een rustplaats voor vrachtwagens. "Die stond vol met Nederlandse vrachtwagens, maar geen enkele witte plaat", zegt hij, doelend op Poolse vrachtwagens die witte nummerborden voeren. 

10.000 euro

Als je vrachtwagen toch van de weg raakt,  dan kan dat aardig in de papieren lopen. Een standaard berging kost tussen de 5000 en 10.000 euro vertelt Müller. Dan maakt het niet uit of je vrachtwagen op zijn zij ligt of op de rug. Complexere operaties, waarbij bijvoorbeeld drie man, twee bergingsvoertuigen en een kraan nodig zijn, kunnen wel tot 15.000 euro kosten.

Maar, benadrukt Müller, vaak is de vrachtwagen gewoon nog bruikbaar na de berging. Dan scheelt het toch een hoop geld als je geen nieuwe wagen hoeft aan te schaffen.

De komende tijd zal het voor de bergers nog wel even druk blijven, want alle planbare transporten van gisteren zijn uitgesteld. Werken met zo'n storm, is namelijk ook niet zonder gevaren. Daarom werd er alleen op incidenten gereageerd.

Miniatuurvoorbeeld

Huizen in Rotterdam met flinke schade aan het dak (beeld: ANP)

174 belletjes voor de dakdekker

Ook de dakdekkers van Harteveld in Rotterdam werken zich deze dagen de blaren op de vingers. Sinds gisteren staat de telefoon roodgloeiend, vertelt directeur Eugène Harteveld. "Gisteren hebben we 174 telefoontjes kunnen beantwoorden en we hebben nog een hele terugbellijst. Die zijn we nu aan het wegwerken en aan het inplannen."

Dat zo'n storm extra werk oplevert voor dakdekkers, blijkt wel uit het feit dat er normaal gesproken ongeveer 30 belletjes per dag binnenkomen. Al dat werk moet gedaan worden met 22 mensen en dat betekent dat niet iedereen gelijk geholpen kan worden, met veel chagrijn tot gevolg, merkt Harteveld.

Weinig begrip

"Tijdens de storm mogen ze het dak niet op. We gaan geen risico's nemen. Straks houden we helemaal geen mensen meer over en het is al druk", grapt Harteveld.

"Iedereen heeft spoed, iedereen heeft haast en er is weinig begrip", zegt de ondernemer. "Maar we kunnen niet 24/7 doorwerken, de jongens worden ook moe." Bovendien wordt het vroeg donker. Om half 8 's avonds moesten zijn mensen dan ook echt stoppen.

Dat mensen met een kapot dak omhoog zitten, snapt Harteveld wel, maar hij zou willen dat mensen er wat nuchterder onder waren als het gat niet meteen gedicht wordt. "Daar is de verzekering voor. Die lekkage heb je toch al, de rest is gevolgschade."

'Mensen denken dat we voor niks het dak opgaan'

De schade die hij tegenkomt verschilt enorm per huis. Soms zijn het een paar dakpannen die scheef liggen, maar soms is het ook een half dak dat eraf ligt. De ervaring leert dat hij er ook de komende tijd nog wel extra werk voortkomt uit de storm, maar het is niet zo dat zo'n storm het hele jaar 'goedmaakt' voor de ondernemer.

Wat nu voor mensen met schade slecht uitkomt, is dat er een gebrek is aan vaklieden, waaronder dakdekkers. "Dakdekkers zijn schaars, dus die jongens die het doen krijgen nu een goed salaris. Maar mensen denken dat we voor niks het dak opgaan."

Toch gooit hij niet zijn prijzen omhoog nu het kan, maar wees gewaarschuwd: want volgens Harteveld zijn er wel 'beunhazen' die de storm aangrijpen om de hoofdprijs te vragen.

90 miljoen euro schade

Volgens het Verbond van Verzekeraars heeft de storm voor zeker 90 miljoen euro schade aangericht bij particulieren. Vooral huizen en auto's hebben zwaar te lijden gehad onder de barre omstandigheden.

Bron: RTL Z