Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Landbouwexport groeit als kool: vooral zuivel en bloemen in trek

Een student plukt tomaten in een kas in De Lier. Beeld © ANP

Het gaat goed met de export van Nederlandse landbouw- en tuinbouwproducten. De uitvoer van groenten, fruit, bloemen, friet en zuivel groeide afgelopen jaar als kool en bereikte een recordniveau van 91,7 miljard euro.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen Economic Research. De vorige piek in 2016 werd met ruim 7 procent overtroffen. 

Als de export van landbouwgerelateerde goederen wordt meegenomen, zoals melkrobots of machines voor de voedingsmiddelenindustrie, komt het bedrag nog hoger uit op 100,8 miljard euro. Nooit eerder passeerde dit cijfer de 100 miljard grens, aldus het CBS.

Bloemen en zuivel bovenaan

De export van landbouwgoederen bestond voor 66,2 miljard euro uit Nederlandse producten en voor 25,5 miljard euro uit wederuitvoer van eerder ingevoerde buitenlandse goederen.

De export van in Nederland geproduceerde producten droeg veel meer bij aan de economie (40,5 miljard euro) dan de wederuitvoer van buitenlandse producten (3,5 miljard euro).Aan de handel in landbouwgoederen en landbouwgerelateerde goederen verdiende de Nederlandse economie respectievelijk 44 en 4 miljard euro. 

Bloemen, zuivel, vlees en groenten waren vorig jaar de meest uitgevoerde landbouwgoederen. Vooral de exportwaarde van zuivel nam toe: 21 procent in één jaar. Het heeft hiermee vlees gepasseerd in de top tien en staat op de tweede plek. Op één staat de sierteelt (bloemen, bloembollen, planten en boomkwekerijproducten). 

Brexit-gevolgen

Duitsland is de belangrijkste exportbestemming. Vorig jaar ging er voor 23,4 miljard euro aan landbouwgoederen naar de buren. Dat is ruim 25 procent van de totale export van landbouwgoederen en een groei van 5 procent ten opzichte van 2016. 

Zie ook: Hollandse tomatenboeren krijgen het zwaar door de brexit

De export naar België en Frankrijk groeide naar verhouding veel sterker dan die naar het Verenigd Koninkrijk. De beperkte exportgroei naar het VK houdt mogelijk verband met een ongunstige wisselkoersontwikkeling, zegt het CBS, die weer samenhangt met de aankomende brexit.