Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Shell: 'Wij nemen problemen in Groningen serieus'

Betogers tijdens het werkbezoek van minister Wiebes van Economische Zaken aan het aardbevingsgebied in Groningen. Beeld © ANP

Olieconcern Shell zegt mee te willen werken aan een oplossing voor de aardbevingsschade in Groningen. Dat zegt het bedrijf nadat het in opspraak kwam over de aansprakelijkheid voor dochterbedrijf NAM.

Shell verwerpt de beschuldigingen en ontkent dat het bedrijf zich wil onttrekken aan aansprakelijkheid voor dochterbedrijf NAM. "Als aandeelhouder nemen wij de problemen in Groningen serieus en werken mee aan een oplossing", meldt het olie- en gasconcern.

Aansprakelijkheid ingetrokken

Vanmorgen werd bekend dat Shell met een subtiele wijziging in zijn jaarverslag de aansprakelijkheid voor NAM heeft ingetrokken. Volgens onafhankelijke deskundigen is het bedrijf hierdoor op papier niet langer aansprakelijk voor schikkingen om de aardbevingsschade in Groningen. Het intrekken van de aansprakelijkheidsverklaring gebeurde kort nadat de rechtbank vorig jaar de NAM schadeplichtig hield.

Volgens Shell is de NAM financieel gezond en in staat aan al haar verplichtingen te voldoen. "Natuurlijk zijn er scenario’s denkbaar waarin extra maatregelen nodig zijn. Shell Nederland zal zich inzetten om NAM ook op termijn financieel gezond te houden", aldus een woordvoerder van Shell.

Oppositie wil zekerheid

Meerdere oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen zekerheid dat Shell garant staat voor de aardbevingsschade in Groningen. De Partij van de Arbeid wil een spoeddebat over de kwestie met minister Wiebes. Ook GroenLinks en de SP zeggen te willen voorkomen dat de rekening bij de burger belandt.