Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Shell trekt handen af van NAM vanwege schadeplicht'

Beeld © ANP

Door een subtiele wijziging in zijn jaarverslag heeft olieconcern Shell zijn aansprakelijkheid voor dochterbedrijf NAM ingetrokken. Het gevolg is dat Shell mogelijk niet langer aansprakelijk is voor schikkingen om de aardbevingsschade in Groningen.

Dat concluderen deskundigen in dagblad Trouw op basis van het jaarverslag van Shell. Daaruit blijkt dat Shell de zogeheten 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) vorig jaar juni heeft ingetrokken.

"Daarmee is Shell niet langer aansprakelijk voor schulden van de NAM die het gevolg zijn van rechtshandelingen na die intrekking", zegt Hans Beckman, emeritus hoogleraar jaarrekeningenrecht aan de Erasmus Universiteit, tegen de krant.

Volgens Beckman kunnen eisers hierdoor niet langer bij Shell aankloppen voor alle schikkingen en overeenkomsten die de NAM sindsdien sluit om aardbevingsschade te vergoeden.

Timing is opvallend

Vooral de timing is opvallend. Shell, net als de Amerikaanse olieproducent ExxonMobil voor 50 procent eigenaar van de NAM, trok deze aansprakelijkheidsverklaring in kort nadat de rechtbank vorig jaar de NAM schadeplichtig heeft gehouden.

Volgens Shell zelf was dat 'puur een kwestie van jaarrekeningenrecht', maar advocaat en hoogleraar ondernemingsrecht Steef Bartman noemt dat in de krant 'een bewuste keuze'.

Gaswinning lucratief

De NAM boekte in 2016 een winst van 526 miljoen euro op de gaswinning in Nederland. Het bedrijf maakte 469 miljoen euro hiervan over aan de beide aandeelhouders, Shell en ExxonMobil. De omzet kwam uit op 3,5 miljard euro.

Hof: waardeverlies direct betalen

Het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde dinsdag dat de NAM per direct het waardeverlies moet betalen van Groningse huizen in het bevingsgebied, ook als er nog geen fysieke schade is. De NAM wilde zelf schade pas bij de verkoop van een woning vergoeden en alleen in individuele gevallen een uitzondering maken.

De NAM zette vorig jaar 495 miljoen euro opzij in een voorziening die vooral betrekking heeft op schadeherstel, versterking van gebouwen en compensatiemaatregelen wegens de aardbevingen in Groningen. Er is echter geen voorziening voor immateriële schade. Het bedrijf is overigens wel aansprakelijk voor de psychische schade van bewoners in het gaswinningsgebied.

Miniatuurvoorbeeld


Spandoeken in Groningen. (foto: ANP)

Gaswinning terugschroeven

Ondertussen is de discussie over de hoeveelheid gas die de NAM nog mag oppompen in Groningen nog niet voorbij. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken wil de productie van gas gaan terugschroeven. Hij wil echter wachten op Toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen, dat donderdag komt met een advies over veiligheidsoverwegingen. Wiebes beslist vervolgens wat er met de gasproductie in Groningen moet gebeuren.