Afgelopen jaar telde Nederland 101.000 minder werklozen dan het jaar ervoor. Prachtige cijfers, aldus minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Heel mooi voor al die mensen die aan het werk zijn gekomen."
Tegelijkertijd zijn er volgens hem nog genoeg mensen zonder baan die wel kunnen en willen werken. "Voor hen zijn er weer nieuwe kansen. Ook zijn er werkgevers die zitten te springen om personeel. Daarmee is er werk aan de winkel.''
Zo zijn er bijvoorbeeld tienduizenden mensen nodig in de installateurs-branche en zitten restaurants zo omhoog met personeel, dat ze koks uit het buitenland halen. Vraag en aanbod sluiten totaal niet op elkaar aan, zei Doekle Terpstra, voormalig vakbondsman en voorzitter van de brancheorganisatie voor de installateurs Uneto-VNI, deze week tegen RTL Z.
8,7 miljoen mensen doen betaald werk
Het totaal aantal werklozen kwam in 2017 uit op 395.000, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde afname van het aantal werklozen was vorig jaar al sterker dan in 2015 en 2016.
Het aantal mensen in ons land dat betaald werk doet komt hiermee uit op bijna 8,7 miljoen. Bijna 4,3 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen, zoals het niet kunnen vinden van werk, geen betaalde baan.
Zie ook: Na acht jaar zakt aantal werklozen weer onder de 400.000
Afname in bouw en zorg
Samenhangend met die dalende werkloos, is ook het aantal WW-uitkeringen gedaald. In december 2017 stond de teller op 330.000, zo'n 20 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze afname is zowel bij mannen als bij vrouwen en in alle leeftijdsgroepen zichtbaar.
In de bouw was de grootste daling, -45 procent, te zien. Maar ook namen uitkeringen af in de gezondheidszorg (met 16 duizend) en bij de uitzendbedrijven (13 duizend) ten opzichte van eind 2016.