
Een bewuste keuze, zo wordt gezond eten vaak aangeprezen. Maar ook in financieel opzicht blijkt gezond eten een keuze, want de prijzen van gezonde producten stegen in de afgelopen tien jaar veel harder dan die van ongezond voedsel.
Vanaf 2007 tot vorig jaar steeg de prijs van gezond voedsel met 22 procent, die van ongezond eten en drinken met 13 procent, blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Die onderzocht de producten die door het Voedingscentrum zijn ingedeeld in de categorieën 'gezond' en 'ongezond'. Denk aan appels en andijvie versus chips en cola.
Snoep, ijs en suiker werden zelfs goedkoper, blijkt uit de cijfers. In de categorie 'gezond' werden vooral halfvolle en magere melk duurder: de prijzen stegen met gemiddeld 60 procent. Ook eieren (37 procent) en fruit (28 procent) werden relatief fors duurder. Schrale troost: groente steeg juist minder dan gemiddeld.
6,5 per dag voor eten
Dat ongezond voedsel relatief minder duur is geworden dan gezond eten is 'zorgelijk', zegt expert voeding en gezondheid Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. "Nederlanders mogen hun eetpatroon nog wel verbeteren. Als gezond eten een makkelijkere keuze moet worden, dan helpt dit niet."
Ze voegt er wel aan toe dat Nederlanders ten opzichte van andere landen maar weinig hoeven uit te geven aan voeding: gemiddeld zo'n 6,50 euro per dag volgens budgetorganisatie Nibud. "Voor 6 euro kun je prima gezond eten volgens de Schijf van Vijf, zolang je maar weet hoe je dat doet."
'Ongezond efficiënter gemaakt'
Waarom de prijzen van ongezonde producten minder hard stijgen dan die van gezonde producten is niet helemaal duidelijk. "Wat mee kan spelen is dat ongezondere voeding vaker verwerkte voeding is, zoals chips, en dus niet vers", legt Peter Hein van Mulligen uit, hoofdeconoom bij het CBS.
"De voedingsmiddelenindustrie is veel efficiënter geworden, bij versproducten is het profijt van de hogere productiviteit minder", vertelt Van Mulligen.
Ook bij drinken werden gezonde producten (plus 30 procent) relatief veel duurder dan ongezonde producten (plus 21 procent), blijkt uit de cijfers.
Dat koffie en thee duurder zijn geworden, is volgens Van Mulligen nog wel te verklaren door slechte oogsten of wisselkoerseffecten, maar dat mineraalwater ook in prijs is gestegen, vindt hij 'raadselachtig'. "Wellicht is de marge gewoon omhoog gegaan omdat het zo populair is", geeft hij als mogelijke verklaring.