Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Schaamte over schulden grote drempel bij vragen om hulp

Mensen winkelen in de supermarkt voor minima in Rotterdam (archieffoto). Beeld © ANP

Mensen in armoede schakelen vaak pas laat hulpverlening in. Dat zegt Marry Mos van Armoedecoalitie Utrecht. "Het gevoel van schaamte is groot. Mensen durven vaak niet om hulp te vragen. Tegen de tijd dat hulpverlening er bijkomt, is het te laat. Dat zie je bij schulden ook."

"De gemiddelde schuld van iemand die om hulp bij de schuldhulpverlening vraagt ligt rond de 40.000 euro", zegt Mos. Ze werkt voor Armoedecoalitie Utrecht, een samenwerkingsverband dat armoede probeert te bestrijden. "We brengen organisaties met elkaar in contact zodat de samenwerking daartussen soepeler gaat verlopen en mensen beter geholpen kunnen worden. We willen onder andere dat mensen beter bereikt worden."

ZIE OOK: Zzp'ers hoogste risico op armoede: 'Rondkomen steeds moeilijker'

Mos staat geregeld in wijken om voorlichting te geven met het project 'geef armoede een gezicht'. "Via kranten en lokale televisie probeer je natuurlijk ook veel, maar op straat staan en je in de wijk laten zien is misschien wel het belangrijkst. Dan weten mensen dat er hulp voor ze kan zijn. Maar ook dan moet je de schaamte door."

Jessica zette stap

De Utrechtse Jessica zette die belangrijke stap. Zij moet samen met haar man en zoon al jaren rondkomen van 1200 euro in de maand. Maar omdat ze bij de Armoedecoalitie aanklopte, is er nu hoop. "Ik volg dankzij mijn contacten bij de Armoedecoalitie nu een MBO-4 opleiding. Ik loop daarvoor stage bij het buurtteam Oost hier in de stad en leer mensen die in dezelfde situatie zitten te begeleiden. Ik wist zelf namelijk helemaal niet dat ik aanspraak kon maken op een opleidingspotje via de armoedecoalitie. Of waar ik aan kon kloppen voor hulp."

Henk de Graaf van Armoedefonds Nederland herkent dat, zo is het volgens hem niet zo makkelijk om een uitkering aan te vragen. "Ten eerste moet je een computer hebben en internet. Maar ook dan moet je googelen en zie je niet echt een handig overzicht van alle instanties en mogelijkheden. Het is elke keer een andere site met een andere inlogcode. Dat maakt het erg moeilijk om uit de situatie te komen."

'Voor mij is de cirkel rond'

Jessica leefde vorig nog in armoede maar doet nu een opleiding.

Wasmachine slurpt geld avondeten op

Volgens Mos lukt het mensen vaak niet om op de juiste plek terecht te komen, maar als het wel lukt is de situatie niet een-twee-drie veranderd. "De uitkeringen in Nederland zijn niet genoeg om een kleine buffer op te bouwen. Dus als er iets kapot gaat of vervangen moet worden hebben mensen daar het geld niet voor. Het vervangen kan zelfs ten koste gaan van het eten."

Ook Jessica overkwam dat. "Een tijd terug ging onze wasmachine kapot, dan was je een hele tijd met de hand. Je moet wel. Dan spaar je elke maand een beetje en na een tijdje kun je hem vervangen. Maar dan eten we wel aan het eind van de maand alleen maar brood."

Toch is de Utrechtse nu hoopvol. "Zelf had ik nooit de middelen gehad om dat te financieren dus zou ik niet uit mijn situatie kunnen komen. Dankzij mijn opleiding heb ik straks een diploma. Wie weet lukt het daarmee om een baan te krijgen."

Ruim een miljoen Nederlanders leven in armoede:

Waar ligt die armoedegrens en wanneer zit je langdurig in armoede? Peter van Zadelhoff weet hoe het zit.