Geld en Werk

Opschorting zzp-wet 'maakt opdrachtgevers alleen maar huiverig'

09 februari 2018 17:13 Aangepast: 09 februari 2018 18:00
Beeld © ANP

De wet DBA wordt zeker tot 1 januari 2020 niet gehandhaafd. Ondernemers en zzp-organisaties reageren allesbehalve blij. "Opdrachtgevers weten dus nog steeds niet waar ze aan toe zijn en dat is schadelijk."

Dat zegt Richard de Geus, sinds elf jaar zelfstandig projectmanager in de IT. Hij noemt de aankondiging dat de wet DBA tot zeker 1 januari 2020 niet gehandhaafd wordt 'geen oplossing'.

Opdrachtgevers worden hier alleen maar huiverig van, zegt ook Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw, de belangenbehartiger voor zzp’ers in bouw, hout en techniek. "Wij willen gewoon duidelijkheid en niet pas in 2020."

Kwaadwillenden aangepakt

De wet DBA werd door het kabinet-Rutte II ingevoerd om een einde te maken aan schijnconstructies voor zzp'ers. Maar in plaats van duidelijkheid te scheppen, zorgde de opvolger van de VAR juist voor veel onrust onder zzp'ers en opdrachtgevers. De wet werd tot twee keer opgeschort.

Het kabinet verruimt per 1 juli 2018 wel de mogelijkheden voor de handhaving van kwaadwillenden. Handhaving zal zich dan niet langer alleen op de ernstigste gevallen richten, maar ook op andere malafide bedrijven.

"Alleen is mij nog steeds niet duidelijk wat kwaadwillend of fout is en wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid", zegt Verhoef. Hij heeft bovendien zelf wel eens twee malafide bedrijven onder de aandacht van de Belastingdienst gebracht en die hebben daar volgens hem niets mee gedaan.

Detacheringsbureaus

Geïrriteerd: "Zo moeilijk kan het niet zijn, maar tot er meer duidelijk is, zullen zzp'ers opdrachten blijven verliezen."

Zie ook: Handhaving mislukte zzp-wet opgeschort tot 2020

Dat is ook de vrees van IT'er De Geus. De komende twee jaar zullen bedrijven volgens hem blijven worstelen met de maximale duur voor het inhuren van zzp'ers. "Dat gaat mij werk kosten, want via detacheringsbureaus kunnen ze iemand wel voor onbepaalde tijd inzetten."

Zelfstandigen Bouw heeft samen met acht andere zzp-organisaties waaronder Stichting ZZP, Platform ZZP en PZO, een brief gestuurd naar minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarin ze met een tijdelijke oplossing komen.

Minimumtarief

Om misbruik te voorkomen stellen zij voor om een minimumtarief te hanteren van 18 euro of hoger per uur, een verbod op is het ontslaan van medewerkers om ze vervolgens als zzp'er in te huren en zou er tussen een vast dienstverband en overeenkomst van opdracht bij hetzelfde bedrijf een rustperiode moeten zitten.

In een reactie zegt CNV dat het 'op zich positief is dat het kabinet aangeeft meer te willen doen op handhaving van schijnzelfstandigheid ten aanzien van kwaadwillende opdrachtgevers'. Dat is ook keihard nodig, stelt voorzitter Maurice Limmen. "Het CNV vreest echter dat ook met deze uitbreiding de handhaving te weinig zal zijn.''

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen de beslissing van het kabinet goed. Zij stellen: "Zolang er geen nieuwe wetgeving is, moet de oude niet worden gehandhaafd." Een kanttekening daarbij is dat de Belastingdienst, als uitvoerder, zich hier wel aan moet houden. "En zich terughoudend opstelt."

`