Geld en Werk

Rabobank schikt voor 298 miljoen euro in Amerikaanse witwaszaak

07 februari 2018 20:42 Aangepast: 24 februari 2018 15:17
Het kantoor van Rabobank in Utrecht. Beeld © ANP

De Rabobank schikt voor 298 miljoen euro in de zaak rond witwaspraktijken bij dochterbedrijf Rabobank North America (RNA) in Californië. Begin dit jaar nam RNA al een voorziening op van 310 miljoen euro.

Dat meldt de bank zojuist. 

Het Amerikaanse dochterbedrijf zou signalen hebben genegeerd dat klanten bij afdelingen in Californië geld aan het witwassen waren. Ook zou er sprake zijn geweest van belemmering van het onderzoek. zo erkende de bank dat medewerkers van RNA informatie hebben achtergehouden tijdens het onderzoek, dat al loopt sinds 2013.

Gepantserde wagens vol cash

De witwaspraktijken vonden plaats bij Rabobank-locaties in de buurt van de grens met Mexico. Volgens Bloomberg ging om illegaal verkregen geld van drugkartels en andere criminele organisaties. Wekelijks ging er een gepantserde wagen met contant geld uit het Rabobank-filiaal van Calexico naar Mexicali, aan de andere kant van de grens.

"De overtredingen zijn ernstig, betreurenswaardig en onaanvaardbaar", zegt Rabobank-ceo Wiebe Draijer. Volgens hem hebben de bevindingen betrekking op gebeurtenissen die plaatsvonden voor 2014 en zijn de activiteiten van RNA inmiddels aangepakt. Dat is volgens Draijer ook door de autoriteiten bevestigd.

Honderd kantoren

Rabobank is sinds 2002 actief in Californië en heeft daar circa honderd kantoren. De bank houdt zich onder meer bezig met diensten aan de landbouwsector in de Amerikaanse staat.

De voorziening die begin januari werd opgenomen door RNA wordt verwerkt in de jaarcijfers van het Nederlandse moederbedrijf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore