Geld en Werk

Johma, Andrélon en Mora dragen allemaal de naam van de oprichters

11 februari 2018 14:43 Aangepast: 07 november 2018 10:08
Beeld © Johma

Je begint een bedrijf, maar hoe noem je het? Je kunt natuurlijk proberen de meest fantastische namen te verzinnen, maar het kan veel eenvoudiger. Je plakt gewoon een deel van de namen van de oprichters aan elkaar. Heel wat ondernemers deden dat en creëerden zo iconische bedrijfsnamen.

's Ochtends was je je haar met de shampoo van André en Lonneke. Je doet een salade van Johan en Martin op je boterham, je trekt je schoenen van Adi Dassler aan en rijdt naar je afspraak met de navigatie van Gary en Min.

Huh? Ja, heel veel bedrijfsnamen zitten zo eenvoudig in elkaar. Neem nog lekker een snoepje van Hans Riegel uit Bonn, of heb je liever een bitterbal van Marcel Mourmans en Robby Ramaekers voor we verder gaan?

Andrélon en Johma

André en Lonneke de Jong richten begin jaren veertig in Bodegraven een fabriekje voor shampoo op. De naam werd een samentrekking van de eerste letters van hun voornamen, hoewel de naam volgens sommigen komt van Andrés kapsalon.

In 1968 begonnen Johan en Martin een saladebedrijfje in de buurt van Enschede: Johma was geboren. Ook Gary Burrell en Min Kao gebruikten de eerste letter van hun voornamen toen ze navigatiebedrijf Garmin startten.

Mmm, van Mora

Bij Mora werden niet de voornamen, maar juist de achternamen gebruikt om een naam te verzinnen voor het bedrijf in diepvriessnacks. Marcel Mourmans en Robby Ramaekers kozen de eerste twee letters van hun achternaam.

Trouwens, de drie M's van 'Mmm... van Mora' stonden oorspronkelijk voor Marcel Mourmans Maastricht.

Adidas en Haribo

Adi Dassler koos er juist voor om de eerste letters van zijn voornaam te combineren met de eerste van zijn achternaam: Adidas was geboren. Adi was eigenlijk de bijnaam van de oprichter, die voluit Adolf heette. Adi had al voor de oorlog een schoenenfabriek met zijn broer.

Hans Riegel uit Bonn pakte het weer anders aan. Voor zijn snoepbedrijf Haribo combineerde hij de eerste letters van zijn voornaam, zijn achternaam en de plaats in Duitsland waar hij woonde.

Voor- en achternaam, boerderij, dorpje

Nog interessanter maakte de onlangs overleden oprichter van Ikea het. De vier letters zijn de eerste letters van zijn voornaam, zijn achternaam, de boerderij waar hij ooit opgroeide en de naam van het dorpje waar die boerderij stond.

Ingvar, Kamprad, Elmtaryd en Aggunnaryd vormden zo de naam voor de wereldberoemde meubelgigant.

Fictieve namen

Maar het mooist maakten Kou Shibusawa en Eiji Fukuzawa het met het vinden van een naam voor hun bedrijfje Koei, dat videogames maakt. Zowel Kou Shibusawa als Eiji Fukuzawa bestaan namelijk helemaal niet. Het zijn de namen die oprichter Yoichi Erikawa wel eens gebruikt voor zichzelf. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore