Ga naar de inhoud
Geld en Werk

CNV wil geen nieuwe buitenlanders op de arbeidsmarkt

Beeld © ANP

Vakbond CNV wil dat er een rem komt op de komst van arbeidsmigranten naar Nederland om het tekort aan vaklieden op te vullen. Volgens voorzitter Maurice Limmen moeten werkgevers 'niet jammeren'.

De vakbondsman haalt in De Telegraaf hard uit naar bedrijven die zeggen arbeidskrachten van over de grens te moeten halen om de tekorten in Nederland op te vangen. "Er is een enorme groep van 1,2 miljoen mensen die nu nog langs de kant staat, zoals ouderen, arbeidsbeperkten en niet-westerse immigranten, en die aangeeft te willen werken", aldus Limmen.

Triest

In een reactie aan RTL Z noemt Limmen de horeca als 'triest voorbeeld'. "Men wilde 6000 tapaskoks halen uit Spanje. Dan denk ik: zou het nou werkelijk zo zijn dat er onder die 1,2 miljoen mensen in Nederland die graag aan de slag willen er niemand dat zou kunnen gaan doen? Ik geloof er niets van."

Volgens Limmen hebben werkgevers de tekorten zelf veroorzaakt. "Dat gejammer over krapte op de arbeidsmarkt komt vooral uit sectoren die er zelf alles aan hebben gedaan om het werken in die sector zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Werkgevers hebben de arbeidsvoorwaarden volledig naar de gallemiezen geholpen."

Oplossing

Het CNV heeft ook oplossingen, zegt Limmen. "Investeer in vakmensen via opleiding en vaste contracten en kijk naar het onbenutte arbeidspotentieel, een groep die ten onrechte op de reservebank zit. Maak je sector aantrekkelijk door het bieden van fatsoenlijke banen. Dat is de oplossing."

Als het de sector zelf niet lukt om tot een oplossing te komen, dan moet de politiek het maar regelen, vindt het CNV.